Se Ann-Sofie Hermansson på dagens presskonferens Foto: TT/SVT

Kongressbeslut om Ann-Sofie Hermansson (S) i dag

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) får inte fortsätta som gruppledare i kommunstyrelsen. Det blev resultatet av den extrainsatta S-kongressen på söndagen.

– Allvarligt talat, det här har inte gått mig under skinnet. Det är ingen som gått och dött. It’s not the end of the world, sa Hermansson.

Sex timmar var avsatta för dagens extrakongress där ärendelistan alltså bara innehöll punkten om Hermanssons framtid.

Efter dryga fem timmar stod det klart att Ann-Sofie Hermansson inte kommer sitta kvar som gruppledare i kommunstyrelsen. Kongressen gav ett tydligt besked; 197 röster mot 49.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Många ville tala

Det var bara ombuden som har rösträtt i frågan. Men vem som helst kunde skriva upp sig på talarlistan och distriktsstyrelsen är därför extra måna om att bara medlemmar kom in i salen.

– Det här är ju ett känsligt och högst personligt ärende, sa Victoria Tryggvadottir Rolka, kommunikationsombudsman. Många medlemmar är inte vana vid att tala på det här sättet och det är viktigt att alla vågar säga sin åsikt.

Respektfull ton

På presskonferensen efter omröstningen sa Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg, att Socialdemokraterna att debatten blev lång men att tonen var respektfull. Hon menar också att de nu måste börja arbeta med att stärka partiet igen.

– Vi har ett förtroende att ta igen hos göteborgarna, säger hon.

Hermansson höll presskonferens

Ann-Sofie Hermansson gav sin syn på saken kort efter omröstningen.

– Allvarligt talat, det här har inte gått mig under skinnet. Det är ingen som gått och dött. It’s not the end of the world, även om jag inte vet vad jag gör framöver. Man kan ibland ta en fight, även om man inte vinner den, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hermansson menar också att de hade kunnat hanterat situationen bättre mellan kollegorna och att det ibland har varit en hård ton.

– Finns alltid saker man kan göra bättre men för egen del ser jag inte att jag gjort några misstag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet