Arkivbild Foto: SVT

Kopparstöld stoppade tågtrafik – igen

Uppdaterad
Publicerad

Bohusbanan har återigen drabbats av kopparstöld och det är totalstopp i tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad. Nationellt går kopparstölderna ner, men på Bohusbanan ökar de.

– Vi tycker det är förjävligt, kan jag säga. Att vi får de här stoppen på grund av att man är ute och stjäl koppar är inte bra. Det drabbar resenärerna på den här sträckan hårt, och det är vi ledsna över, säger Christer Ahlin, sektionschef för underhållsområde Göteborg vid Trafikverket.

Det är under natten som tjuvar slagit till, precis som natten innan och precis som förra veckan.

– Det är vid Skee stölden har skett, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Förseningar i trafiken

Tågtrafiken ersattes med bussar, vilket medförde förseningar i kollektivtrafiken. Under förmiddagen kunde tågen åter börja rulla igen.

Hittills i år har Bohusbanan och Lysekilsbanan drabbats av runt 25 kopparstölder, enligt Christer Ahlin. Varför samma sträcka nu har drabbats vid en rad tillfällen kan ingen svara på i nuläget.

– Om det är lokalt betingat eller om det är att Bohusbanan i stora delar går i områden där det inte finns mycket bebyggelse och man kan arbeta ostört, det vet inte jag, säger Christer Ahlin.

Att stjäla koppartråd från järnvägen är förenat med livsfara, men lukrativt. Nu ska Trafikverket märka upp tråden längs den stölddrabbade banan, och man tittar också på mindre stöldbegärliga alternativ till koppartråden.

– Det skulle kunna vara aluminium, eller någon form av legering. Det tittar vi också på, säger Christer Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.