Djurplågare dödade 23 katter

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man i Skövde har åtalats för djurplågeri och stöld sedan han köpt eller stulit och sedan dödat ett stort antal katter.

Enligt stämningsansökan i Skaraborgs tingsrätt har han utsatt 24 katter för så stort lidande att alla utom en dog.

I nästan samtliga fall är det i sin lägenhet som han har plågat katterna, antingen genom att sparka eller kasta dem mot hårda föremål, slå dem med händerna eller annat föremål, eller dränka dem.

Mannen, som erkänner men som inte kan redogöra för detaljer, har enligt åklagaren utsatt katterna för otillbörligt lidande.

– Han tycker att katterna har stört honom eller rivit honom och så har han tagit ut ilska och frustration på katterna, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth till P4 Skaraborg.

Lider inte av störning

Ärendet öppnades när påfallande många döda katter hittades i ett bostadsområde och när en illaluktande plastsäck hittades i en hyreshuskällare. Två döda katter låg i säcken liksom en tidning med mannens namn- och adressuppgifter.

De flesta katterna har han köpt. En stal han och dess matte yrkar 1 000 kronor i ersättning.

Mannen har undersökts men anses inte lida av någon allvarlig störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.