Snatteriet kostar 4,6 miljarder kronor varje år, enligt beräkningar från Svensk Handel. Foto: TT

Polisen vill ha hjälp av butiksanställda

Publicerad

Antalet anmälda snatterier och butiksstölder i Göteborg city har ökat kraftigt de senaste åren. Nu tar polisen i med krafttag för att vända trenden och vill använda sig av en taktik från Södermalm. Men facket är kritiskt.

– Att konfrontera en rånare eller andra personer är det polis och väktare som är professionella nog att göra, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund.

För att minska antalet butiksstölder och frigöra polisresurser satsar nu polisen i Göteborg city på brottsförebyggande arbete tillsammans med utsatta butiker. Först ut är köpcentret Nordstan i centrala Göteborg.

– Vi behöver prova nya vägar för att vända den negativa trenden. Snatteri är ett ringa brott men tar oerhört mycket polisresurser i anspråk – resurser som bättre behövs för andra uppdrag, säger lokalpolisområdeschefen Anders Börjesson i ett pressmeddelande.

Prata snattare till rätta

I ett nytt projekt går polisen nu ut och lär butikspersonal att konfrontera snattare före kassalinjen, för att stoppa brott innan de begåtts.

– Det kan handla om att butikspersonal på ett icke konfrontativt sätt kliver fram när de ser att någon är på väg att stjäla i butiken och ber dem använda en kundkorg istället när de handlar, säger citypolisen Oliver Bruckshaw, en av de ansvariga för Trygg i butik.

Konceptet har med framgång används av polisen på Södermalm i Stockholm.

– Vi fick en dragning för en vecka sedan och det har gett resultat. Tryggheten har gått upp, svinnet har gått ner, och varan stannar i butiken, säger Oliver Bruckshaw.

Men Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund, håller inte med om att projektet på Södermalm varit helt lyckat.

– Att utbilda personal i säkerhetsfrågor är bra. Men vi anser inte att det tillhör arbetsuppgifterna att konfrontera potentiella snattare eller andra obehagliga personer, säger han.

”Problem med ordningsstörningar”

Han ifrågasätter också att förbundet centralt inte blivit informerade, varken om projektet på Södermalm eller i Göteborg.

– Det stora problemet är att det är för få människor som jobbar i butikerna. De hinner inte vara uppmärksamma. Skulle det här innebära att arbetsgivarna anställer fler är det givetvis positivt – men att konfrontera en rånare eller andra personer är det polis och väktare som är professionella nog att göra, säger Krister Colde.

Två poliser kommer att arbeta med detta på heltid under de kommande tre månaderna. Först ut att testa Trygg i butik är köpcentret Nordstan i centrala Göteborg.

– Vi har en hel del tillgrepp i butik och samtidigt har vi problem med ordningsstörningar i Nordstan. Vi behöver lägga fokus på vår synliga närvaro, säger Oliver Bruckshaw.

Anmälda butikstölder i Göteborg city

2011 1.822

2012 2.149

2013 2.205 

2014 2.209 

2015 2.582

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.