Krav på låg hyra kan bli standard

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S) öppnar upp för att Frihamnsprojektets krav på låga hyror kan bli standard i Göteborg.

I samband med det stora byggprojekt som väntas i Frihamnen i Göteborg har kommunen beslutat att ställa krav på att 2 500 nya lägenheter ska ha låg hyra. Detta har man gjort genom att i samband med markanvisningsprocessen ställa kravet till byggbolagen. I den första etappen som ska starta om två år har åtta byggbolag valts ut som ska följa de nya direktiven.

En av förespråkarna bakom projektet är byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, Mats Arsnmar (S). Han har tidigare yrkat för att en viss del av nybyggnationen ska vara hyresrätter, nu har viljan gått vidare till hyressättning.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

Kan det här komma som ett extra krav på bostäder som byggs i framtiden i Göteborg?

– Ja, det måste vi nog göra om vi ska hitta lösningar för de som inte har så stora plånböcker. Tidigare har hyresrätten varit en garant men nu ser vi att hyresrätterna blir ganska dyra i det nya beståndet så det är inte lösningen längre, säger Mats Arnsmar (S), byggnadsnämndens ordförande.

Så de framtida byggprojekten i Göteborg kan ha liknande markanvisningskrav?

– Ja, vi får utvärdera detta när det kommer så långt och så får vi se vart det tar vägen, säger Mats Arnsmar.

Brett politiskt stöd

En förutsättning för att bredda Frihamnsprojektet till övriga Göteborg är att det blir ett lyckat projekt. Något som kommunalrådet David Lega (KD) håller med om. Han själv stöder projektet i Frihamnen men säger samtidigt att det krävs mer för att knäcka problematiken med bostadssegregationen.

– Jag tror att det är en jättebra idé och den ska vi verkligen satsa på. Men vi måste bygga mer av allt också. Vi kan inte bara titta på en plan och sedan säga att vi ska göra såhär över hela Göteborg. Om det funkar bra ser jag gärna att vi gör såhär på fler ställen men jag vill gärna se hur det blir först, säger David Lega.

Bostadsministern intresserad

Frihamnsprojektet har också fått genomslag på nationell front och nått bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) som tänker följa projektets utveckling.

– När vi får nya fastigheter blir det väldigt dyrt och det gör att det bara är en typ av inkomsttagare som kan efterfråga de nybyggda lägenheterna. Här har man hittat ett innovativt sätt som förhoppningsvis kommer att bryta upp den väldigt segregerade bostadsmarknaden, säger Mehmet Kaplan.

Tycker du att det här ska spridas runt om i Sverige?

– Jag kommer att följa det här väldigt noga. För det är ett nytt innovativt sätt att se på bostadsmarknaden och bostadsbyggandet. Om fler kommuner tar efter ett lyckat försök är det bra. För allt som skapar moderna, klimatsmarta bostäder som vanliga människor, med vanliga inkomster kan efterfråga, det kan inte vara fel, säger Mehmet Kaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

Mer i ämnet