Bild från platsen där de misstänkta morden skedde och kriminologen Mikael Rying. Foto: TT

Kriminologen om misstänkta barnmorden: ”En typ av brott som är ovanligare i dag”

Uppdaterad
Publicerad

En pappa sitter häktad misstänkt för att ha mördat sina tre barn och sin fru i Gårdsten i Göteborg. Mordfall som involverar familjer och flera barn är ett brott som sjunkit stadigt de senaste årtiondena.

– Det finns ingen studie som förklarar minskningen, men flertalet hypoteser, säger kriminologen Mikael Rying.

Det var i torsdags förmiddag som räddningstjänst kallades till en fastighet i Gårdsten i Göteborg. I en brinnande lägenhet hittade de en kvinna och tre barn. Kvinnan och ett barn dödförklarades på plats, och två barn dog i ambulansen respektive på sjukhuset.

LÄS MER: Man häktas för mord på kvinna och tre barn

På lördagen häktades kvinnans make och barnens far, en man i 50-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för morden. Fallet har rönt stor uppmärksamhet, och dagens häktningsförhandlingar i Göteborgs tingsrätt följdes av ett stort medieuppbåd.

LÄS MER: Advokaten om den misstänkte: ”Han är oförstående”

Mikael Rying, kriminolog vid NOA och polismyndigheten, understryker att det inte går att spekulera i ett specifikt fall där gärningsmannen inte bevisats skyldig. Men hans samlade erfarenhet av barnamord i Sverige är att det är en nedåtgående trend.

”Betydligt vanligare på 1990-talet”

– Denna typ av brott var betydligt vanligare för 20-25 år sedan, då i snitt 10-12 barn under 15 års ålder dödades av sina föräldrar varje år. Sedan 1990-talet har siffran halverats – det senaste årtiondet har det legat på runt fem barn i snitt. På 1950-talet utgjordes runt 20 procent av alla mord av spädbarnsmord, vilket förmodligen har att göra med att det då var skamligt för ensamstående kvinnor att föda barn och att inga p-piller fanns, säger Mikael Rying.

LÄS MER: Åklagaren om misstänkta mordet i Gårdsten: ”Oerhört tragiskt”

Det är dock svårt att förklara minskningen.

– Det finns ingen riktig studie kring minskningen av barnamord, men jag har läst om flera hypoteser. Dels att det i dag är mycket enklare och mindre skambelagt att skaffa antidepressiva mediciner när man mår dåligt, vilket kan minska chansen att deprimerade föräldrar begår den här typen av dåd. Vi har också ett bra säkerhetsnät kring barn i Sverige – BB, BVC, dagis, skola – som gör det lättare att upptäcka om barn far illa än i till exempel USA, där dödligt våld och försummelse är bland de vanligaste dödsorsakerna för barn.

Ofta män i uppbrottsituationer

Känner du till några fall som liknar det i Göteborg?

– Av respekt för anhöriga går jag inte in på specifika fall, men jag känner till liknande händelser. Det är vanligt att gärningsmännen begår självmord efter dådet. Ofta rör det sig om en man – vanligen äldre än kvinnan – som inte kan acceptera att kvinnan vill lämna honom, och därför inte ser någon annan utväg än att döda familjen.

LÄS MER: Grannen Göran: ”Det är vansinnigt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.