Överläkaren Kai Knudsen slår larm om en ohållbar situation även på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska. Foto: SVT

Kris på intensivvårdsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdplatser gör att läkare på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning regelbundet måste skicka patienter till andra sjukhus.

– Vi är förtvivlade, säger överläkaren Kai Knudsen.

SVT Nyheter väst har i en rad inslag berättat om situationen på Sahlgrenskas akutmottagningar där både patienter och personal larmat om en kaotisk och ohållbar situation och där patienter legat i flera dygn på britsar i väntan på en ledig vårdplats.

Nu visar det sig att läget är likartat även på intensivvårdsavdelningen. Här innebär platsbristen att läkarna mycket ofta måste skicka svårt sjuka patienter till andra sjukhus.

vårdkris

– Det kan bli så att en patient kommer in och blir sövd här. Sedan vaknar patienten upp på ett sjukhus någon helt annanstans i landet, säger överläkaren Kai Knudsen.

Värst på Sahlgrenska

Kai Knudsen har sammanställt siffror som visar att Sahlgrenska är det sjukhus i hela landet som tvingas skicka iväg flest patienter. Förra året var det närmare hundra patienter som råkade ut för den många gånger mycket obekväma och i värsta fall farliga flytten.

– Anhöriga bönar och ber om att deras närstående ska få ligga kvar. Men vi måste göra plats för nya patienter med ännu värre tillstånd och skicka iväg dem. Både patienter, anhöriga och vi läkare är förtvivlade över situationen, säger Kai Knudsen som även skrivit en debattartikel om läget.

Bakgrunden är den stora bristen på sjuksköterskor, särskilt specialistsköterskor. Det gör att man inte kan hålla tillräckligt många vårdplatser öppna.

Kai Knudsen har själv förslag på lösningar, som han tar upp i debattartikeln. De går kortfattat ut på att man borde införa ett system som finns i Norge där så kallade ”legevakter” tar emot patienter i ett tidigt skede och slussar dem vidare inom primärvården om möjligt och direkt till rätt avdelningar om det krävs.

– Jag har jobbat som intensivvårdsläkare i 30 år. Läget har aldrig varit så allvarligt som nu. Jag tillbringar hela mina arbetspass med att ringa runt till olika sjukhus och tjata om hjäp med att ordna fram vårdplatser, säger Kai Knudsen.

Att svårt sjuka patienter flyttas är problematiskt på många sätt.

– Förutom allt obehag det innebär så innebär det också att läkare på andra sjukhus måste börja om från noll och göra nya bedömningar av patienterna. Det finns många problem som kommer av det, säger Kai Knudsen.

Sjukhusledningen ställer upp på intervju

SVT Nyheter Väst har under hela måndagen sökt en kommentar från sjukhusledningen. De meddelar till sist att de är tillgängliga för en intervju under tisdagen.

– Jag kan säga att det görs mycket just nu för att komma till rätta med situationen, säger Hans Lönnroth, områdeschef inom Sahlgrenska, på telefon.

Bland annat säger Lönnroth att man äskar pengar från politikerna för att kunna öppna fler intensivvårdsplatser.

Även Lönnroth säger att just sjuksköterskebristen är ett av de stora problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet