Krislösning på akuten – töms varje morgon

Publicerad

På måndagen infördes en ny rutin på Sahlgrenska. Vårdfackets tolkning är att akuten varje morgon klockan 8.30 ska flytta patienter och tömma avdelningen, även om det finns plats eller ej.

Det kallas eskaleringsrutin och infördes på Sahlgrenskas universitetssjukhus i dag, skriver Göteborgs-posten. Vårdplatskoordinator och ledningsläkare på akuten ska avgöra till vilken avdelning en inläggningsklar patient hör, för att inom 30 minuter kunna skicka patienten dit – oavsett platssituation.

”Kan bli ännu svårare”

Bakgrunden till den nya rutinen är att Arbetsmiljöverket krävt åtgärder efter en anmälan från facket.

Läs mer: Manifesterar mot krisen på akuten

Skyddsombudet Caroline Laursen på sjuksköterskefacket Vårdförbundet ser att akuten kan dra fördel av rutinen, men att sjukhuset som helhet inte vinner på det.

– Orsaken till trycket på akuten ligger inte på akuten, utan på bristen på vårdplatser på avdelningarna. Och den beror i sin tur svårigheten att rekrytera sjuksköterskor, säger Caroline Laursen till GP.

– Om nu avdelningarna får fler överbeläggningar försämras arbetsmiljön och det kan bli ännu svårare både att behålla den personal vi har, och att rekrytera ny.

Delar inte uppfattningen

Läkaren Valeria Castro tjänstgör som skyddsombud för Läkarförbundet och var en av de som först larmade om situationen på akuten.

– Jag har inte fått uppfattningen att arbetsgivaren vill att taket för överbeläggningar helt försvinner. Och vi ledningsläkare vill det absolut inte, vi vill inte orsaka sådana problem på avdelningarna. Läget där är redan mycket skört, vi måste måna om arbetsmiljön för de sjuksköterskor som är kvar och dessutom rekrytera nya, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.