Med sina omkring 2 500 medlemmar, vittnar Svenska Narkotikapolisföreningen om stor oro bland poliser som är väl insatta i hur narkotikabekämpning går till. Foto: TT/SVT

Knarkpolis drabbas – trots tuffa kritiken

Publicerad

Varje år dör ungefär 40 unga västsvenskar på grund av droger, mer än dubbelt så många som dör i trafiken. Trots det drar polisen ner på de tidigare öronmärkta resurserna för knarkbekämpning.

Polisen har, fram till början av 2016, haft specialistgrupper mot narkotika i Trollhättan, Skövde och Borås. Men nu är det i stället allmänpoliser som ska sköta samma jobb. Svenska Narkotikapolisföreningen larmar om att drogbekämpningen inte kommer att hinnas med.

– Det finns en frustration. Man är rent ut sagt bedrövade över verkligheten, säger föreningens ordförande Mika Jörnelius till SVT Nyheter Väst.

Omöjligt att hinna

Farhågorna är att den ofta tidskrävande knarkbekämpningen kommer i kläm.

– Poliserna i stort, om vi tittar på radiobilspoliserna, har så mycket annat att göra och att hinna med ett narkotikalarm däremellan ser jag som en omöjlighet, säger Mika Jörnelius.

Han tror att specialistkunskaperna, hur man arbetar mot narkotikabrottslighet, kan gå förlorade, liksom viktig information.

– Absolut, är du inte i miljön så får du ingen information. Tips är som allt annat en färskvara.

Polismyndigheten har en policy att inte säga hur många som jobbar med till exempel droger. I Göteborg har narkotikaroteln försvunnit och ersatts av en spaningssektion som främst jobbar med narkotika, men också där kommer tidigare specialister nu breddas och få fler arbetsuppgifter.

– För att bli specialist behöver du jobba inom en viss nisch en viss tid och få erfarenhet och kunskap. Det kommer möjligtvis bli lite mindre av den varan nu, säger regionpolischef Klas Friberg.

Vill närma sig invånarna

Klas Friberg förklarar att de, i hela den nya polisorganisationen, har valt att minska på antalet specialister för att kunna få ut så mycket som möjligt av den nya polisverksamheten närmare invånarna.

– Vi ska vara närmare den brottslighet som våra lokalpolisområdeschefer är angelägna om att komma åt.

Han menar att polisen nu i stället kommer ägna sig åt en bredare brottsbekämpning.

– Vi ska ha in dem som organiserar brottsligheten och vi ska ha in dem oavsett om det är för narkotikabrott, stöldbrottslighet eller utpressningsverksamhet, säger han.

Men tanken att alla ska vara bra på allt är inget som Svenska Narkotikapolisföreningen tror på. Där befarar man istället att den unika, specialiserade, kunskapen ska gå förlorad.

Vilket av era gamla arbetssätt är det ni förlorar mest på att dra ner på?

– Att vara vid gatan, på gatuplan. Att bekämpa den narkotikan som finns i parker, skolor på internet och i andra forum, där tappar vi mest, säger Mika Jörnelius.

Vilken är din största oro?

– Att vi ska få ett ökat missbruk, genom att narkotikan blir mer tillgänglig, och att fler personer tyvärr också kommer dö.

Fakta: Knarkdöd

Varje år dör ungefär 40 personer mellan 15 och 35 år i Västra Götaland på grund av droger, enligt Socialstyrelsen. Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken, ungefär 15 per år i samma åldersgrupp.

Fakta: Polisens omorganisering

Från och med den 1 januari 2015 har Sverige en samlad polismyndighet, till skillnad från den tidigare uppdelningen i Rikspolisstyrelsen och 21 polismyndigheter.

Ett av de uttalade målen med omorganiseringen är att polisen ska komma närmare medborgarna.

Omorganiseringen sker i flera faser och en del av arbetet är att dra ner på antalet specialister som arbetar riktat mot en viss typ av kriminalitet och istället ha fler allmänpoliser, eller generalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.