Agneta Sandberg stod på bara några meter när det första offret mördades och hon blev sedan själv jagad av gärningsmannen. Foto: SVT/TT

Kritik mot ersättningar efter skolattack

Uppdaterad
Publicerad

Lokalvårdaren Agneta Sandberg blev vittne till mord och jagades av skolmördaren vid attacken på Kronans skola förra året. Efter den traumatiska upplevelsen har hon fått 2500 kronor för sveda och värk. – Det är katastrof och det känns som om man inte att har något människovärde, det känns löjligt, säger Agneta Sandberg, lokalvårdare på Kronans skola.

Personal vid Kronans skola i Trollhättan som mått psykiskt dåligt efter skolattacken förra året är nu mycket kritiska över hur AFA Försäkring, den organisation som administrerar kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring, hittills gjort bedömningar och hanterat ekonomiska ersättningar. Ett fåtal har fått några tusenlappar. Många har nekats helt och missnöjet är utbrett.

Blev jagad

Vid skolattacken den 22 oktober förra året höggs tre personer ihjäl, en elev, en lärare och en elevassistent. Agneta Sandberg stod på bara några meter när det första offret mördades och hon blev sedan själv jagad av gärningsmannen.

Skolattacken i Trollhättan

– Han jagade oss med svärdet. Jag fick tag i en kollega och fick in henne i hemkunskapen. Det räddade både hennes och mitt liv och eleverna inne i salen också, säger Agneta Sandberg.

Hon har till skillnad från många andra på skolan inte varit sjukskriven efter händelsen. Men varje dag tänker hon på det som hände.

– När jag går och lägger mig i mitt sovrum varje kväll sover jag inte alls, men det är inget som syns på ett papper. Enligt AFA har jag inte varit sjukskriven och då är man inte påverkad, säger Agneta Sandberg.

Inte arbetsskada

Hennes psykiska besvär till följd av hennes upplevelse klassas inte som arbetsskada. Men för sveda och värk har hon fått 2500 kronor.

– Det är ett hån, det känns löjligt, säger Agneta Sandberg

Flera fackförbund vill att de psykiska besvären som personalen fått till följd av sina upplevelser ska klassas som arbetsskada.

– Alltså för mig är det en arbetsskada hos dessa människor som kommer finnas kvar för all framtid, jag kan inte tänka mig att den här bilden suddas ut i någons hjärna, säger Monica Larsson, kommunombud på Lärarnas riksförbund.

Tolkar försäkringarna

Men AFA försäkring tolkar försäkringarna annorlunda. 

– När det handlar om ersättning från våra försäkringar så är det ju försäkringsvillkoren vi måste luta våra bedömningar mot. De är ju avtalat av arbetsmarknadens parter, säger Caroline Rylander, presschef på AFA försäkringar.

Hon säger sig ändå ha förståelse för att det kan upplevas som stelbent.

– Framför allt om man varit med om något sådant här som i Trollhättan. Men vi får titta på det här.

Överklagar beslut

I flera fall hjälper nu fackförbunden till med att överklaga beslut. På lärarnas riksförbund anser man också att avtalsvillkoren bör ändras.

– Jag tror att man behöver se över sitt regelverk riktigt ordentligt för det här är en händelse som aldrig hänt i svensk historia, säger Monica Larsson,

Men kritiken mot AFA Försäkring gäller inte bara bedömningar utan också hur handläggare bemött skolpersonalen. Flera representanter för fackförbund som SVT Nyheter Väst pratat med vittnar om hur deras medlemmar känner sig nonchalerade.

– När man får ett avslag där försäkringsbolaget inte erkänner att man varit utsatt för ett hot så upplevs det som ett ifrågasättande och ett förringande av det man varit med om, säger Andreas Gleisner, ordförande på fackförbundet Vision i Trollhättan.

Blir kränkt

En lärare på Kronan som vill vara anonym berättar att hon själv blev ifrågasatt.

– De ha sagt att ni borde ha sjukskrivit er om ni nu mådde så dåligt. Men vi var ju på plats för elevernas skull, säger en anställd vid skolan som vill vara anonym.

På AFA Försäkring tar man kritiken på stort allvar.

– Man ska absolut inte uppleva att man blir kränkt i en dialog med AFA Försäkring, då måste vi titta på hur vi bemöter våra försäkrade, säger Caroline Rylander.

Lokalvårdare Agneta Sandberg håller med i kritiken om bemötandet.

– Det är katastrof mot mig och flera kollegor som varit hemma och blivit lovande ersättning men inte fått någonting. Allting handlar inte om pengar utan om hur man behandlar som varit med om en sådan här situation, säger Agneta Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet