”Risk att barnen drabbas av felaktiga bedömningar”, tror överläkare Barbro Westerberg. Foto: TT

Kritik mot (M)-förslag om åldersbedömningar

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att Migrationsverket ska ha egna läkare som gör åldersbedömningar skulle vara rättsosäkert och en stor risk för barnen. Det menar en överläkare på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Moderaterna krävde på tisdagen att Migrationsverket anställer egna läkare som ska arbeta med medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn och ungdomar.

Barbro Westerberg som är överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg är mycket kritisk till förslaget.

Risk för partiskhet

– Det ställer stora krav på att den läkaren är väldigt neutral och inte påverkas av det ställe man arbetar på. Jag tror att det är svårt.

Barbro Westerberg ser stora risker.

– Största risken är att läkarna blir partiska och går de vägar som Migrationsverket önskar. I förlängningen att dom bedömer barn som vuxna fast de inte är det.

I Moderaternas förslag skulle en särskild enhet med uppgift att göra åldersbedömningar kunna inrättas. Den skulle vara avskild från enheten som arbetar med asylprövningar.

Väntar nya riktlinjer

Regeringen vill också ha en medicinsk åldersbedömning av ensamkommande, det fattade man beslut om i samband med den åtstramning av flyktingpolitiken som presenterades i höstas. Just nu inväntar man Socialstyrelsens nya riktlinjer kring medicinsk åldersbedömning.

Barbro Westerberg har 42 års erfarenhet som barnläkare och är liksom en ganska samstämmig läkarkår tveksam till åldersbedömningar över huvud taget. Läkarsällskapet, och speciellt inom barnläkarföreningen, anser att de metoder som finns idag är alldeles för osäkra för att kunna anses tillförlitliga.

– Det finns ingen hundraprocentig säkerhet att bedöma barns ålder, säger Barbro Westerberg. Det blir som att man skjuter problemet ifrån sig och hoppas att någon annan ska lösa det. Det är en chimär att säga att det ska vara utslagsgivande, det är ju inte så.

”Barnen som drabbas”

Moderaterna kräver nu att ålderbedömningarna börjar användas omgående, både i syfte att underlätta brottsutredningar och för att asylsökande ska få rätt insatser.

– Att asylsökande vuxna behandlas som barn är framför allt fel ur ett barnperspektiv, menar Johan Forsellmigrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Barn ska bo med andra barn, inte med till exempel vuxna barn.

Överläkare Barbro Westerberg tror att det är risk för felbedömningar med Moderaternas förslag.

– Jag tror att det kan bli ännu mer felaktigheter än det är nu och då är det barnet som drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.