Politiker oense om fjärrvärmeledning. Till vänster Per Jonsson(C) och till höger Stig Bertilsson (M). Foto: SVT

Kritik mot ny fjärrvärmeledning

Uppdaterad
Publicerad

En politisk strid om en mångmiljonsatsning på en ny fjärrvärmeledning har på nytt blossat upp i Bengtsfors. Fjärrvärmetaxan i kommunen tillhör redan landets högsta och kritikerna menar att behovet av ledningen saknas.

– Det är inget fel på fjärrvärme men det blir väldigt dyrbart och oekonomiskt som man jobbar nu. Vi är många som är oroade, säger Stig Bertilsson (M), ledamot i kommunstyrelsen.

Det handlar om en helt ny cirka fem kilometer lång fjärrvärmeledning mellan Billingsfors och Bengtsfors som ska byggas till en kostnad för 18 miljoner kronor. Tanken är att än mer utnyttja spillvärmen från pappersbruket i Billingsfors som endast en del av kommunens invånare i dag kan ta del av. Förespråkarna ser flera synergieffekter med mer fjärrvärme från bruket.

– En ny ledning stärker vår möjlighet att producera miljövänlig värme till våra verksamheter och bostäder. Det bidrar också till att stärka kommunens största arbetsplats men även skogsnäringen, säger Per Jonsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kritik väcks på nytt

Beslutet att bygga ledningen klubbade de styrande igenom redan förra året, men sedan upphandlingen överklagats och bygget dragit ut på tiden väcks kritiken nu på nytt. Moderaterna vill att en extern utredning ska göras för att utreda behovet och om satsningen är värd pengarna. En av anledningarna är att Bengtsfors redan i dag har en av landets högsta taxor för fjärrvärme.

Förra året låg kostnaden på 1.025 kronor per månad och lägenhet. Endast nio kommuner i landet hade högre fjärrvärmekostnad. När det gäller småhus är taxan näst dyrast i landet.

– Vi har haft fjärrvärme i Bengtsfors i över 20 år och det är bara ett par hundra villor som anslutit sig. Det är naturligtvis alldeles för lite, säger Stig Bertilsson (M).

”Jättebekymmersamt”

Han är tveksam till att fjärrvärmesatsningen ska gå ihop sig och pekar på att många villaägare väljer andra miljövänliga och ekonomiskt mer fördelaktiga alternativ, som till exempel bergvärme. Han anser också att det finns en risk att  kommunen låser in sig i ett oekonomiskt system.

– Det är jättebekymmersamt, man tvingar in de egna kommunala fastigheterna till fjärrvärmen eftersom privata fastighetsägare inte visar något större intresse, säger Stig Bertilsson (M).

Ser till helheten

Per Jonsson håller inte med utan anser att det redan finns en tillräckligt stor basefterfrågan.

– Räknar man så blir det ett plus-minus-nollsummespel i kalkylen, blir det fler anslutningar så blir det billigare. Vi ser till helheten med miljöaspekten och den lokala näringen.

Men finns det inte risk att villaägare väljer andra alternativ?

– Blir det inga ytterligare anslutningar så blir det tack var sänkta driftskostnader ändå en bibehållen prisnivå för värmen, säger Per Jonsson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.