Foto: Rune Bergström, SVT.

Kritik riktas mot Lisa Holm-utredningen av advokat

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Holm mördades sommaren 2015 och hennes tragiska öde drabbade ett helt land. Nu kommer en ny dokumentär från TV3 där gärningsmannens advokat riktar kritik mot polisutredningen.

Mordet på Lisa Holm, 17, skakade hela Sverige sommaren 2015. Lisa Holm försvann efter ett arbetspass på ett kafe i Blomberg på Kinnekulle. Polisen sökte efter henne i fem dagar och jakten som följdes i detalj av medierna engagerade stort. Nu kommer en dokumentär om det uppmärksammade fallet, det var SkLT först med att rapportera.

– Man får en bra genomgång av hela händelseförloppet, från försvinnandet till gripandet och den slutliga domen i hovrätten. Teamet har bland annat intervjuat polis, vittnen, den dömdes advokat och journalisterna som var på plats och bevakade fallet, säger Susanne Nylén är presschef på TV3, till tidningen.

Mordet på Lisa Holm

”Han har burit kroppen”

Dokumentären går under namnet ”Den försvunna flickan” och sänds i kväll på TV3. Flera personer kommer till tals i dokumentären. En är Björn Hurtig, advokat till Nerijus Belevicius som dömdes för mordet på Lisa Holm. Advokaten riktar kraftig kritik mot hur utredningen har skötts.

– Det viktiga här tror jag är att säga att det finns spår från fler än Nerijus på för målet väsentliga delar, då kan man inte utesluta en annan gärningsman, säger Björn Hurtig i ett klipp från TV3:s dokumentär, på GT.

Han menar att det kan handla om att hans klient inte själv utförde mordet utan hjälpte en annan gärningsman.

– En förklaring att min klients blod har funnits på kläderna hosLisa tror jag kan vara att han har burit kroppen, säger han i dokumentären, enligt tidningen.

Lisa Holm hittades död i ett klädskåp med ett snöre runt halsen. Den efterföljande rättegången fick stor uppmärksamhet och väckte starka känslor. Nerijus Bilevicius nekade hela tiden till brott, men dömdes till livstids fängelse. Ett straff som han nu avtjänar i Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet