Många föräldrar hade följt med sina barn till skolan idag. Foto: SVT

Kronans skola öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen öppnade Kronans skola i Trollhättan och eleverna återvände för första gången efter attacken.

Under måndagsmorgonen öppnade Kronans skola återigen. Många av barnen kom dit med sina föräldrar, men det var en del barn som inte dök upp alls. Ungefär 80 till 90 procent av eleverna har varit på skolan idag.

– Vi har kontaktat samtliga familjer till frånvarande elever. Några har varit sjukanmälda och flera har sagt att de kommer imorgon, säger Birgitta Lundskog, som är tillförordnad områdeschef för centrala skolområdet i Trollhättan.

Skolattacken i Trollhättan

– Det är jättetråkigt, det hade varit bra om de kom hit. Samtidigt kanske de inte känner sig redo, men då får vi göra ett nytt försök imorgon, fortsätter Birgitta Lundskog.

Hur har det gått under dagen?

– Känslan är ändå att det har gått bra. När jag sitter därinne och ser barnen komma in så känns det bra. Vi har en fantastisk personal som tar emot barnen på ett bra sätt, säger Birgitta Lundskog.

Under måndagen kommer man att prata om händelsen och man har dessutom skapat möjligheter för föräldrarna att prata med personal på fritidsgården.

– Vi vill tillsammans återtå Kronan som skola och skapa en trygg känsla av att kunna vara här. Vi tror att den här dagen är jätteavgörande för hur den här fortsatta processen kommer att bli, säger Birgitta Lundskog.

Följer inte schemat

– Om det hade varit en vanlig måndag efter höstlovet så hade vi återgått till vanligt schema, men så ser det inte ut. Alla barn börjar samtidigt och något senare än de brukar göra. Vi följer inte våra scheman under första, och kanske även andra, dagen, fortsätter Birgitta Lundskog.

Inför öppnandet av sk0olan har man bestämt att de platser i bygganden där attackerna ägde rum inte kommer att vara avstängda, men skolan har förberett sig på att det kan vara känsligt för vissa elever att återvända.

– Vi har identifierat de elever som kanske har sett mer än andra och valt att göra lite rockader och möta upp dem i andra klassrum. Det betyder inte att de inte ska återvända dit så småningom, men det är viktigt ta ett steg i taget, säger Birgitta Lundskog.

Följer vanliga schemat

Inför skolstarten har ett brev skickats ut till samtliga elevers föräldrar och vårdnadshavare med särskild information om de två första dagarna. På onsdag räknar man med att följa elevernas vanliga scheman igen.

– Det är viktigt att komma samman och träffas igen, och träffa sina lärare. Det kommer nog att vara känslomässigt jobbigt, men jag tror det är något de längtat efter också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet