Filip Eklund från Göteborg & Co leder projektet tillsammans med Karin Nielsen från Kretslopp och vatten. Foto: Göteborg & Co

Kulturkalaset hårdsatsar på bättre miljö

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kulturkalas satsar stort för att försöka minska på sitt avfall. Målet är att evenemanget om några år ska vara helt fritt från alla former av engångsförpackningar.

– Vi vill ta ett stort kliv för att förebygga avfall överhuvudtaget och det är en stor utmaning när det gäller festivaler och evenemang, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

För att minska på avfallet i år kommer flera nya system att testas. Bland annat kommer glas, porslin och bestick att diskas på plats i Bältesspännarparken, krögare kommer att ha flergångsglas och besökare som tar med egen matlåda erbjuds tio procent i rabatt på maten. 

– Vi har jobbat med att göra förbättringar under flera år, så det här är en fortsättning på ett långt och hårt arbete. Det ligger också i tiden nu när EU-kommissionen vill förbjuda engångsartiklar i plast, säger Filip Eklund. 

Ändra beteendet

Kalaset förbjuder även sugrör, flyers och reklamutdelning. Inte heller kommer man sälja något vatten på flaska utan istället erbjuda kranvatten. 

Satsningen görs tillsammans med Kretslopp och vatten i Göteborg och är ett pilotprojekt där olika metoder testas under tre för att på sikt bli permanenta och förhoppningsvis fungera som ett gott exempel för andra evenemang. 

– För att få bukt med den här problematiken så krävs ett förändrat beteende och vi vill trycka på den förändringen. Det kräver så klart att våra besökare är med oss men vi har goda förhoppningar att vi kommer att lyckas, säger Filip Eklund, från Göteborg & Co.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.