Skärmdump från Care Togethers hemsida. Foto: SVT

Kungälv och Mölndal säger upp avtal med Care Together

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två kommuner säger nu upp avtalet med det hårt kritiserade hemtjänstföretaget Care Together. Anledningen är att företaget saknar F-skattsedel och har ekonomiska problem.

– Vi ser särskilt allvarligt på att vi inte informerats om att de förlorade sin F-skattesedel. Företagen vi samarbetar med är skyldiga att meddela stora förändringar, säger Monica Holmgren, förvaltningschef vård- och omsorg Mölndals kommun.

Mölndal är inte ensam om den uppfattningen. F-skattsedel hos Skatteverket är ett avtalskrav för de sex kommuner som anlitat det numera hårt kritiserade hemtjänstföretaget Care Together. Därför sällar sig nu även Mölndal och Kungälv till de tre andra kommunerna Lerum, Partille och Kungsbacka, som redan sagt upp avtalet av den orsaken. Tjörns kommun säger till Västnytt att de avvaktar till i morgon med ett beslut i frågan.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Men det handlar inte bara om F-skattsedel för Mölndals del utan också om en skuld på 300.000 kronor.

– Vi gör regelbundna kontroller av de timmar som man utför i alla våra hemtjänstföretag och det är så vi har uppdagat att man lagt in för mycket timmar, säger Monica Holmgren.

Har stora skatteskulder

I Västnytts tidigare rapportering har det handlat om att äldre farit illa i Lerums och Partilles kommun när Care Together inte dykt upp och om andra missförhållanden i vården. Men företaget har också stora skatteskulder. Närmare 800 000 kronor har gått till Kronofogden och enligt Skatteverket är det dessutom ett underskott på skattekontot med närmare 1,7 miljoner kronor.

Betyder det här att kommunen har dålig kontroll på vilka ni skriver avtal med?

– Nej, det tycker jag inte för vi kontrollerar alla företag när vi skriver avtal med dem. Och när vi skrev avtalet så hade Care Together F-skattsedel, säger Monica Holmgren.

Vill inte kommentera

Västnytt har varit i kontakt med Care Togethers VD Berit Sjöberg som inte vill kommentera att Mölndal och Kungälv nu avbryter samarbetet med företaget.

– Jag får återkomma om det, säger hon

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet