Foto: SVT

Akuten i Kungälv måste stängas nattetid

Uppdaterad
Publicerad

För att få ekonomin i balans så måste akutmottagningen i Kungälv stängas nattetid. Patienter får nattetid istället vända sig till Sahlgrenska eller Nu-sjukvården.

Akutmottagningen på Kungälvs sjukhus måste stänga nattetid för att få sjukhusets ekonomi i balans. Det beskedet kom under torsdagen från styrelsen för Kungälvs sjukhus.

– Vi har inget val, säger ordförande Benny Strandberg (KD).

Kungälvs sjukhus har länge brottats med sin ekonomi. Förra året gick sjukhuset 25 miljoner kronor back. När den första kvartalsrapporten i år kom visade den rött. Hittills har sjukhuset gått 19 miljoner back och om det fortsätter så skulle sjukhuset landa på minus 55 miljoner kronor vid årets slut.

Ska spara 75 miljoner

Styrelsen för Kungälvs sjukhus beslutade under torsdagen att ställa sig bakom en åtgärdsplan på totalt 75 miljoner kronor. Det handlar, förutom en stängning av akutmottagningen nattetid, bland annat om att stänga av en somatisk vårdavdelning med 25 vårdplatser och en psykiatrisk vårdavdelning med 10 vårdplatser. Man beslutade också att dra in en ambulans, från fem fordon till fyra, nattetid.

– Det handlar i grund och botten om en kostnadsökningstakt som är på tok på hög. Den måste vi komma tillrätta med, säger Benny Strandberg.

Samtidigt som styrelsen föreslår att akuten ska stängas nattetid så har de fått ett utökat uppdrag inom akutsjukvården av regionfullmäktige. Akutmottagningen i Kungälv ska i framtiden täcka ett större geografiskt upptagningsområde.

– Det är ett bekymmer att vi måste gasa och bromsa samtidigt, våra ägare får helt enkelt ta ställning till om det går att göra så, säger Benny Strandberg.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tar slutgiltligt beslut

Frågan om att stänga akutmottagningen på Kungälvs sjukhus nattetid har varit uppe tidigare, senast i början av året. Då sade beställarnämnden nej. Nu hamnar akutmottagningens öde i Hälso- och sjukvårdsstyrelsens händer.

– Vi har gjort vår läxa, säger Benny Strandberg. Nu är det dags för våra ägare att sätta ner foten.

Enligt Benny Strandberg skulle en stängning av akutmottagningen mellan klockan 21.30 och 07.00 spara tio miljoner kronor om året.

– Det handlar om ungefär 15 patienter per natt som får åka till NU-sjukvården eller Sahlgrenska istället, säger han.

Dessutom är en stängning av akutmottagningen en förutsättning för att kunna stänga vårdavdelningar, enligt Benny Strandberg. Håller akutmottagningen öppet på nätterna blir inflödet av patienter för stort för att kunna stänga dem. Samtidigt kommer stängningen av vårdavdelningar och akutmottagning ge mer arbete till öppenvården men det har styrelsen, enligt Benny Strandberg, räknat med.

– Vi har i uppdrag att få en ekonomi i balans och då måste vi göra såhär. Det här är ingenting vi önskar men vi har inget val, säger Benny Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.