Summerburst öppnar festivalsommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar sommarens festivaler i gång på allvar i Västsverige. Först ut är housefestivalen Summerburst.

David Guetta och Axwell är de stora namnen som kommer till Summerburst i år. På den här tillställningen är det elektronisk dansmusik som gäller. Festivalen var helt ny i fjol i Göteborg och lockade då 14 000 besökare till Valhalla idrottsplats. I år intar man istället Nya Ullevi.

– Valhalla idrottsplats blev för litet för oss. I år har vi nästan sålt slut på våra 23 000 biljetter, säger festivalgeneralen Anders Boström.

Dj:s från Göteborg

På lördag står två göteborgskillar på stora scenen på Summerburst, de heter Karl Palmblad och Daniel Tervaniemi. Men DJ-duon kallar sig för Don Palm.

– Vi är ganska nya som artister och jobbar hårt för att nå ut. Vi har inte släppt något album ännu men våra remix på bland annat Veronica Magioos låt ”Jag kommer” har fått stor spridning och i sommar spelar vi runt om i Europa, säger Daniel Tervaniemi.

Don Palm har, trots att de inte funnits så länge, redan varit förband åt David Guetta.

– Vi är väldigt taggade på Ullevi och Summerburst, säger Daniel Tervaniemi.

Metal Town utökar festivalen

Metal Town är en annan stor festival i Göteborg som startar den 4 juli. I år firar de 10-års jubileum. Förra året var något av en dipp med 15 000 besökare. Långt ifrån de 25 000 som kom 2011. Men det har inte skrämt arrangörerna som valt att satsa i år, utöktr antalet festivaldagar från två till tre och gjort campingen större.

– Förra årets respons från publiken var att de ville ha en dag till. Det var en nedgång i besökare förra året och det vill vi ju såklart motverka genom ett bredare program, som förhoppningsvis gör alla nöjda. Sen så vill vi ju självklart fira vårat 10-årsjubileum och vad passar då bättre än en extra dag med Metal, säger Emma Svensson på Kulturbolaget.

Man hoppas på att alla 18 000 släppta biljetter ska bli sålda. De stora dragplåstren är Korn och Slipknot.

Countryfest på landet utanför Laholm

Men det är inte bara stora festivaler som arrangeras i västsverige i sommar. En något mindre tillställning är Killhults Countryfestival som brukar locka uppemot 3 000 personer till den lilla byn Killhult utanför Våxtorp. Den 9-10 augusti arrangeras countryfesten där i år.

Nyfiken på vad det finns för andra festivaler i Västra Götaland och Halland sommar? Kolla in listan här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.