Skärmdump från Care Togethers hemsida. Foto: SVT

Kungsbacka säger upp Care Together

Uppdaterad
Publicerad

Det hårt kritiserade hemtjänstföretaget Care Together har inte längre någon F-skattsedel hos Skatteverket. Därför har nu även Kungsbacka kommun sagt upp avtalet med företaget.

SVT granskade under våren hemtjänstföretaget Care Together. Då handlade det om att äldre farit illa när det privata hemtjänstföretaget Care Together inte dykt om och om andra missförhållanden i vården. Nu handlar det om skatteskulder – närmare 800.000 kronor hos Kronofogden. Företaget har inte längre någon F-skattsdel hos Skatteverket och det har nu fått Kungsbacka kommun att reagera.

– I vårt upphandlingsunderlag så framgår det klart och tydligt att verksamheten ska meddela då man får större verksamhetsförändringar och att F-skattsedeln är indragen är självklart en större verksamhetsförändring. Det ser vi allvarligt på och därför agerar vi som en ansvarsfull kommun, säger Eva Apelvi, verksamhetschef för funktionsstöd i Kungsbacka kommun till SVT Västnytt.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Tre av sex har sagt upp avtal

Kommunen har nu sagt upp avtalet med Care Together. Det innebär att företaget nu bara finns kvar i hälften av de sex kommuner i Västsverige där de varit verksamma. Mölndal, Tjörn och Kungälv, som fortfarande anlitar kommunen, tas lite på sängen när Västnytt ringer dem. För de har precis fått veta hur läget är och säger att de håller på att vidta åtgärder.

– Med F-skattsedel så visar man ju att man är ett företag som betalar sina skatter och avgifter och den som anlitar en kan också känna sig trygg med att de inte behöver göra några särskilda åtgärder när de betalar ut ersättning så att Skatteverket inte kommer och kräver dom på  skatter och avgifter sedan eftersom det här företaget saknar F-skatt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT Västnytt

”Ett missförstånd”

Ägaren och vd för företaget Care Together, Berit Sjöberg, vill inte ställa upp på en intervju men säger till Västnytt att det hela rör sig om ett missförstånd mitt i semestertider och att hon för en dialog med skatteverket och kronofogden och säger att det hela kommer att lösas.

– Jag vill vara tydlig med att tala om att företaget inte på något sätt i Kungsbacka kommun misskött sig när det gäller omvårdnad eller omsorg, säger Eva Apelvi, verksamhetschef i Kungsbacka kommun till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet