En kvinna kan komma att bötfällas för att ha slängt en tidning på gatan. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: TT/ Bertil Ericson

Kvinna åtalas för kastad tidning

Uppdaterad
Publicerad

Polispatrullen såg hur den 50-åriga kvinnan slängde tidningen på gatan i Göteborg utan att plocka upp den. Nu åtalas hon för nedskräpningsförseelse.

– Det är inte så vanligt att vi får in den här den här typen av ärenden. Men nu har det kommit in en rapport och då är det mitt jobb att föra det vidare, säger assistentåklagare Viktor Törneke, till TT.

Det finns en relativt ny lagstiftning på området i miljöbalken vilket kan vara en del av förklaringen till att det inte är så många fall som hamnar i domstol.

– Och poliser jobbar ju mestadels med andra saker men de ska ju självklart anmäla när de ser ett brott och det är det ju i det här fallet, säger Viktor Törneke.

Kvinnan nekar till brott. Men om hon erkänner under handläggningen av ärendet kan målet enligt åklagaren avgöras utan huvudförhandling. Påföljden skulle då bli 800 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.