En ny rapport visar på forsatt stora skillnader mellan könen både vad det gäller hälsa och ekonomi. Foto: TT

Kvinnor i länet mår sämre än männen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Västra Götaland mår sämre än männen. Fler kvinnor är också deltidsarbetslösa och tjänar betydligt mindre än männen. Det visar en ny rapport som presenterades idag.

På måndagen presenterade Länsstyrelsen i samarbete med Västra Götalandsregionen en ny rapport ”Om kvinnor och män i Västra Götalands län”. Rapporten visar på forsatt stora skillnader mellan könen både vad det gäller hälsa och ekonomi.  

– Ohälsan bland kvinnor är högre än männens i alla kommunerna i Västra Götaland, det ser vi på att de tar ut flest sjukdagar. Studie- och yrkesvalen är könssegregerade och männen har betydligt högre inkomst än kvinnorna, säger Hedvig Stenius, jämställdhetsutvecklare på Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Samma linje

Enligt Hedvig Stenius är utmaningarna samma både på regional- och nationell nivå och rapporten följer samma linje som tidigare rapporter. 

– Det kan finnas vissa kommuner som jobbat extra med en specifik fråga när det gäller jämställdhet i just deras kommun och som kan ha gett resultat, men i det stora hela står vi inför samma utmaningar. 

De stora utmaningarna är bland annat att få till en mer jämlik fördelning inom föräldraförsäkringen och att inte könssegregerade arbeten undervärderas. 

Männen tjänar mer

Tanken med rapporten är att visa på den ojämlikhet som finns och att den ska verka som ett stöd för olika aktörer i länet. Tittar man på medelinkomsten för män i Västra Götaland ligger den på 331.000 kronor medan kvinnorna hamnar på 258.000 kronor.  

– Alla områden hänger ihop. Hälsa, utbildning, ekonomi och kriminalitet hänger ihop med föräldrarskap och obetalda hem- och omsorgsarbetet som många kvinnor utför. Det är viktigt att analysera vad allt får för effekter, säger Hedvig Stenius, jämställdhetsutvecklare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.