Jenny Gustavsson från Läkare utan gränser är koordinator för projektet som ska ge psykosocialt stöd till asylsökande. Foto: Läkare utan gränser/Collage: SVT

Läkare utan gränser hjälper flyktingar i Götene

Publicerad

Organisationen Läkare utan gränser startar ett projekt som ska ge psykosocialt stöd till asylsökande. I ett halvår ska elva personer hjälpa nyanlända och samtidigt avlasta sjukvården.

– Många flyktingar är djupt traumatiserade när de kommer hit. Men det finns stora brister i att ge psykosocialt stöd till dem. Enligt Socialstyrelsen lider mellan 20 och 30 procent av alla asylsökande av psykiska problem, säger Jenny Gustafsson, projektkoordinator vid Läkare utan gränser.

Besöka boenden

Teamet, som består av elva personer, kommer att besöka flyktingboenden och boenden för ensamkommande barn. Gruppen består av rådgivare och kulturtolkar, personer som på ett eller annat sätt är utbildade inom socialt arbete, och som i sin tur stöttas upp av en psykolog. Samtliga kommer att arbeta heltid med projektet.

– Det handlar mycket om att förebygga psykisk ohälsa. Det kan vara samtalsstöd men också att med hjälp av psykologen identifiera vilka som är i behov av psykiatrisk vård, säger Jenny Gustavsson.

Stort behov

Projektet bekostas av Läkare utan Gränser som till 92 procent finansieras av privata givare. Det planeras pågår till och med april 2017. Att det blev just Götene kommun beror på flera faktorer.

– Vi vet att behovet är stort på flera håll och vi har inte gjort någon kartläggning. Men vi visste att Götene med sina 13 000 invånare har tagit emot omkring 1 200 asylsökande vilket är mycket. Vi ville också genomföra det här på ett ställe där boendena ligger lite avsides och där vi vet att de asylsökande kan känna sig isolerade.

Inspirera andra

Förhoppningen att projektet blir något som lever vidare.

– Vi hoppas att arbetssättet fungerar bra och att det isåfall kan inspirera andra, exempelvis kommuner att jobba likadant, säger Jenny Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.