I Vänersborg kombinerar SFI elever språkinlärningen med att praktisera gröna näringar. Foto: SVT

Lär sig svenska och får gröna fingrar

Uppdaterad
Publicerad

SFI-elever från Vänersborg har under fyra månader lärt sig svenska snabbare när de kombinerat språkinlärning med att praktisera de gröna näringarna. Det är en satsning som Nuntorps naturbruksgymnasium utanför Brålanda genomför tillsammans med Kunskapsförbundet Väst.

– Vi kan börja med att plocka av tomaterna, gröna och röda och så lägger vi dom på bänken, säger Anna-Karin Berglund, instruktör till eleverna.

Hon talar långsamt och tydligt, för att alla ska förstå. Lärare och elever står inne i ett växthus och solljuset strålar in genom glasen som skapar en varmare miljö än utanför växthuset. Där finns en fullt utrustad bondgård med alla maskiner som behövs för att eleverna ska lära sig att bli bönder, kanske någon gång i framtiden.

– Det blir mer naturliga samtal då. Jag tror att om man valt att komma hit så har man ett intresse för djur och natur med sig hemifrån, säger Anna-Karin Berglund, instruktör på Nuntorps Naturbruksgymnasium.

Viktigt att elever får prova ny miljö

Det är första gången som Kunskapsförbundet Väst tillsammans med Nuntorps naturbruksgymnasium genomför konceptet: Gröna näringar och språkundervisning.

– Det finns andra bitar som vi har fått här på Nuntorp som vi inte sett tidigare. Här lämnar vi våra skollokaler och man möter ett samhälle utanför vår ordinarie skolverksamhet. Det har en positiv effekt. Bara det att lämna lokalerna och lära sig att åka buss är nytt för många här, säger Hans Andersson, rektor för Vuxenutbildningen Kunskapsförbundet Väst.

Nöjda elever

– Det är mycket bra, vi kan träna på vad olika sorters ord betyder, som gräs, och det är bra, säger Jihad Mustafa, elev.

Trots att satsningen har varit framgångsrik vet inte Hans Andersson om det blir en fortsättning.

– Vi kommer absolut att fortsätta på det här spåret. Men om det blir på Nuntorp det vet vi inte. Vi får kolla på höstbudgeten om vi får förstärkning från staten vad det gäller den här typen av insatser med språkutbildning och yrke. Men det finns ett förbehåll i budgeten och det är att våra kommuner ska gå in och medfinansiera. Och där vet vi inte i dagsläget hur det blir, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.