Foto: Strandskolan Kungälv

Larm om man med vapen vid skola

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen kom ett larm om att en man setts springa omkring med ett vapenliknande föremål i närheten av Strandskolan i Kungälv. Flera elever hölls därför kvar på flera skolor i Kungälv under en tid och fick inte lämna byggnaderna.

Vi halvtretiden befann sig flera polisbilar runt Strandskolan. Enligt uppgifter från personer på plats var situationen på plats orolig och föräldrar varpå väg dit för att hämta sina barn.

– Det är någon som har sett en person jaga en annan person. Den jagande har, som man uppfattat det, något slags vapen, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Väst.

– De här personerna beskrivs som i 25-årsåldern, så det är inga skolpersoner.

– Den misstänkta personen har inte riktat något hot mot skolorna i området, säger Tommy Nyman.

Enligt vittnesuppgifter till polisen ska personen med vapnet klivit in i en bil och försvunnit från platsen redan vid kvart i två.

– Polisen har registreringsnumret på bilen som vi nu eftersöker i ett större område, säger Tommy Nyman till SVT Väst.

Stängde dörrarna

– Det var en lärare som sett en person bli jagad av en man med något som såg ut som ett vapen, säger Helena Adamik, rektor på Strandskolan. Vi kontaktade polisen och kommunens säkerhetsansvarige och de rådde oss att stänga dörrarna.

Även andra skolor informerade om det som hände.

– Vi fick information av polisen att det befann sig en beväpnad man i närheten av skolan, säger Peter Häyrinen, rektor på Thorildskolan.

Skolan tog då beslut om att göra en så kallad inrymning, det vill säga att även de låste in barnen av säkerhetsskäl.

– Vi har en panikknapp som låser ytterdörrarna automatiskt, säger Peter Häyrinen.

Inrymningen varade dock enbart några minuter innan skolan fick besked om att faran var över.

Även på Strandskolan var det snabbt över.

– Efter en kvart fick vi besked av polisen att området var säkrat och det inte fanns någon fara för eleverna och då öppnade vi dörrarna, säger Helena Adamik, rektor på Strandskolan.

Skolan skall under eftermiddagen ha informerat alla vårdnadshavare och personal är på plats för att hantera eventuell oro. Samma sak gäller Thorildskolan.

– Nu skall vi prata vi med de elever som är kvar och planerar för fortsättning.  Hur vi skall gå vidare och prata med de elever eller övriga som är oroliga, säger Peter Häyrinen, rektor på Thorildskolan.

Föräldrar ska informeras

En förälder berättar för SVT Nyheter Väst att skolan ska informera dem via sms.

Susanne Junkala, kommunikationschef vid Kungälvs kommun säger att kommunledningen sitter i möten och försöker skaffa sig en bild av situationen.

– Men vår säkerhetschef har en dialog med polisen och med skolan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.