Foto: TT

Larmsamtalet: Det är mycket blod

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på ett HVB-hem i vintras väckte bestörtning. När rättegången nu inleds handlar det både om dödligt våld, och i förlängningen om läget i en stundtals kritiserad omsorgssektor.

– Det finns väldigt många arbetsplatser där säkerheten och bemanningen är alldeles för låg, säger Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision.

Det var i januari år som polisen larmades till ett HVB-hem för ensamkommande flickor och pojkar i Mölndal. Larmsamtalet vittnade om kaos. En 22-årig kvinna, ensam i tjänst på hemmet i Mölndal, hade attackerats av en boende och fått knivstick i lår och rygg.

”Skynda på, det är mycket blod”, säger inringaren, en annan boende, samtidigt som det skriks i bakgrunden.

Knivdåd i Mölndal

En pojke har också angripits men sparkat sig fri. När polisen anländer är knivmannen redan övermannad och kan gripas.

Kvinnan hittas livlös och förs till sjukhus. Senare på dagen meddelades att hon avlidit.

Sämre säkerhet

Utöver mord och mordförsök ska Göteborgs tingsrätt också ta ställning till den åtalades ålder. Enligt tillfrågad expertis är han vuxen, själv säger han sig vara 15 år.

– Migrationsverket har gjort sin utredning på intervjubasis och kommit fram till att han är vuxen, har kammaråklagare Linda Wiking, sagt till SVT.

Hans psyke kan också påverka påföljden. Enligt Rättsmedicinalverket misstänks han lida av allvarlig psykisk störning.

På boendet har hans tillstånd krävt extra resurser och skapat oro. Enligt uppgifter i förundersökningen kontaktades psykiatrin dagen före dådet sedan han skadat sig själv med en kniv han kommit över.

Facket: Säkerheten har försämrats

SVT har tidigare rapporterat att den mordmisstänkte hade kända psykiska problem. Extrapersonal hade anställts enbart för hans skull, men jobbade inte på hemmet när knivdådet inträffade.

– Den personalen hade helt enkelt inte hunnit börja, men vi hade anställt honom och han var på väg att börja, har Staffan Alexandersson, talesman för HVB Living Nordic, tidigare sagt.

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson menar att HVB-hem kan brista i rutinerna kring unga som blir plötsligt utåtagerande. Det samma gäller drogrelaterade problem.

När de ensamkommande blivit fler, och HVB-sektorn vuxit, har säkerheten på sina håll försämrats, menar facket.

– Både hos kommuner som inte prioriterat verksamheterna, och hos företag som sett en bransch att ge sig in i utan egentlig vilja att jobba med just det här, säger hon.

Hårdare krav

Sedan i höstas har Vision i en riktad insats besökt cirka 600 HVB-hem i landet. Förbundets bild är att läget stabiliserats men personalsituationen ses fortfarande som ett problem.

– Det vi vill är att Socialstyrelsens nya riktlinjer för HVB-verksamheter blir tydligare kring bemanning, och att ensamarbete inte ska förekomma, säger Veronica Magnusson.

Under våren inleddes förundersökning mot HVB-hemmet i Mölndal om misstänkt arbetsmiljöbrott. När boendet öppnade igen efter knivdådet i januari var ensampassen slopade.

– Alla beslut vi tar präglas av det som hänt, och kommer att göra i många år framöver, säger Staffan Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Mölndal

Mer i ämnet