Foto: Annika Beijbom

Letar skatter och plockar skräp

Uppdaterad
Publicerad

Har du sett grupper av privatpersoner som går och plockar skräp i dag? I så fall kan det vara fråga om geocachare som firar den internationella geocachingstäd-helgen.

Geocaching är egentligen inget nytt, det handlar om att leta upp gömda föremål med hjälp gps-koordinater. Men geocaching behöver inte vara en ensamsyssla, man kan också göra det i grupp, och då även passa på att plocka upp det skräp man stöter på. På geocachingspråk kallas det cito (cash in, trash out) och just denna helg ägnar sig alltså geocachare i en mängd länder åt att snygga upp i olika nedskräpade områden.

Daniel ”Titanium” (hans geocachalias) Stenström hade under lördagen rest från Trollhättan till Göteborg för att vara med och städa vid Näckrosdammen.

– Vi har fyllt tio säckar redan, och det kommer mer folk nu, säger han.

Mest består skräpet av plast, berättar ”Titanium”, men han har även plockat en hel del, konservburkar, ölburkar och… tja ”allt möjligt”, som han beskriver det.

Förutom att leta gömda skatter, och plocka skräp, passar geocacharna förstås även på att umgås när de ses.

– Vi pratar mest geocashing när vi träffas, men nu ska vi grilla körv också, säger ”Titanium”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.