En litografi av Picasso hittades när Lidköpings kommun inventerade sin konstsamling. Foto: SVT

Lidköpings konstsamling värderas

Uppdaterad
Publicerad

Lidköpings kommun har dålig koll på sin konstsamling. Vid den senaste konstinventering hittade man 625 bortglömda tavlor, bland annat en Picasso. Samtidigt har 356 tavlor försvunnit.

– Det är bristande rutiner som gjort att de försvunnit, säger Amanda Österberg, vikarierande konstintendent i Lidköping.

Det återstår att se om det är en möjlig konstskatt som missats. Under onsdagen kom värderare från Bukowskis auktioner i Göteborg till Lidköping för att titta närmare på en del av samlingen, bland annat en Picasso.

Donationer värderas

Allt som allt har Lidköpings stad i dag 2.481 verk registrerade i sin samling, 625 nya upptäcktes i den senaste inventeringen. Merparten av verken har ett värde under tusen kronor, men ett par hundra av dem kan vara värda desto mer. Det som ska värderas nu är delar av den samling som Lidköpings konstförening donerade 1946 och den privata samling som donerades av Axel och Solveig Lindahl 1992. Men också en litografi av Pablo Picasso som kommunen köpte för några tusenlappar i slutet av 70-talet ska bedömas.

– Den kostade mellan 3.000-6.000 när kommunen köpte den i slutet av 70-talet. Man hade pengar över i inköpsbudgeten och skulle göra av med dem, berättar Amanda Österberg.

Matisse, Klee och Sandberg

Värderingspersonerna Lovisa Törnsten och Erik Bilén hade vid lunchtid på onsdagen hunnit skaffa sig en god bild av vad som ingick i den utvalda delen av samlingen. Det som gör den speciell är de många nationellt och internationellt kända konstnärer som de donerande samlarna har fått ihop. Bland namnen finns Henri Matisse, Paul Klee och Göteborgskoloristerna Ragnar Sandberg och David Larsson.

– Det är också väldigt roligt att samlingar som de här hamnar på muséer eller andra offentliga institutioner där fler människor kan ha glädje av dem, säger Lovisa Törnsten.

356 tavlor har försvunnit

Värderingen är en följd av den konstinventering som påbörjades 2015 och som blev klar i fjol. Det är den första på lång tid som gjorts i kommunen. Förutom att det saknades kunskap om vad vissa verk var värda saknades också flera verk. 356 tavlor har inte kunnat hittas.

Enligt Amanda Österberg uppstår problemen ofta när personer eller avdelningar som lånat konst ska flytta eller rivas. Även om verket ”lånats” på ett korrekt sätt från kommunens konstförråd i första läget är det inte säkert att det lämnas tillbaka eller att ny information lämnas in om vart det flyttas. Det kan följa med till nästa arbetsplats, eller i värsta fall slängas.

”Kan finnas någonstans”

– De kan ju vara förlorade för gott, men de kan ju också finnas någonstans i kommunens verksamheter, bara att vi inte vet exakt var, säger hon.

Vad är det som gjort att de här verken har försvunnit?

– Det är bristande rutiner som gjort att de har försvunnit. Men det ska bli bättre nu efter inventeringen.

Nu ska nya riktlinjer tas fram, bland annat för hur konsten ska hanteras och placeras.

Försäkringsvärdet måste höjas

Men någon summa efter dagens värdering kommer man inte att gå ut med, av säkerhetsskäl. Hittills har riktvärdet för konstsamlingen uppgått till 10,4 miljoner, men det är en gammal summa och försäkringsvärdet kommer att höjas, men frågan är hur mycket.

– Det där är alltid jättesvårt att säga någonting om. Vad försäkringsvärdet kommer att landa på det kommer jag inte kunna uttala mig om idag. Men det som jag sett ser väldigt bra ut, säger Lovisa Törnsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.