Foto: TT

Liseberg sålde giftiga väskor till barn

Uppdaterad
Publicerad

Både Liseberg och Naturhistoriska museet i Göteborg har sålt produkter med höga halter av den giftiga kemikalien DEHP – till barn. Nu har försäljningen stoppats.

Det är Göteborgs stads miljöförvaltning som har testat en rad produkter inom kommunen med målet att hitta just skadliga eller förbjudna kemikalier.

Förvaltningen har köpt in och testat 17 olika produkter i mjukplast, samtliga är produkter som används av barn.

Det visade sig att en plastväska för barn som sålts på Liseberg innehöll 18 procent DEHP. En regnmössa som såldes på Naturhistoriska museet innehöll 23 procent av samma ämne.

DEHP är reproduktionsstörande och hotar ett barns framtida förmåga att få barn.

Enormt mycket högre halter än gränsvärden

Gränsvärdet för leksaker, alltså när ett ämne kan börja bli hälsofarligt, går vid 0,1 procent. Men eftersom de här produkterna inte räknas som leksaker gäller inte samma regler.

– Lagstiftningen känns lite lätt absurd, säger Karin Kruse, miljöinspektör i ett pressmeddelande.

Som lagstiftningen ser ut nu är det alltså upp till producenter själva att ta ansvar, vilket uppenbarligen inte alltid görs.

Enligt Karin Kruse måste konsumenter, alltså användare, ställa krav och frågor när de handlar produkter som innehåller mjukplast.

Ökar kontrollen

Naturhistoriska och Liseberg tog bort varorna ur sortimentet när analyserna var klara. Båda säger sig arbeta aktivt med att påverka sina leverantörer.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och vi vill naturligtvis inte ha produkter i vårt sortiment som innehåller otillåtna eller farliga ämnen, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Julia Vasilis vill dock understryka att lagstiftningen är snårig och att väskan – som Liseberg nu återkallat – föll på rätt sida av lagen.

– Det är ju så att vi har bara lagen att luta oss mot när det gäller vilka krav vi kan ställa på våra leverantörer. Men när vi nu får reda på vad en produkt innehåller stoppar vi den naturligtvis, säger hon.

Både Liseberg och museet meddelar nu att de kommer att se över sina inköp av varor till barn ytterligare.

Fakta DEHP

DEHP är ett kemiskt ämne som bland annat används som mjukgörare i plast.

Det klassificeras som reproduktionsstörande, det skadar alltså fortplantningsförmågan, och är förbjudet i alla leksaker och barnavårdsartiklar i en halt över 0,1 procent enligt den EU-gemensamma kemikalielagstiftningen REACH.

Fakta: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.