Lotteribedragare slår till i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

En våg av bedrägerier har drabbat äldre i Västsverige den senaste tiden. Ett besked om en lotterivinst har varit sättet att komma de gamla in på livet för att sedan lura dem pengar.

Det gemensamma för bedrägerierna har varit att någon har ringt och sagt att personen fått en vinst på ett lotteri, ofta Postkodlotteriet, och sagt att man ska skicka någon att hjälpa till att få vinsten utbetald till personens bankkonto.

Strax efter ringer någon på dörren och påstår sig komma från lotteriet. Personen är mycket välklädd och artig men också mycket övertygande och säger att den gamle ska lämna ifrån sig bankkort och kod för att få sin lotterivinst.

– De tjatar och går på hela tiden och till slut blir det förvirrande och stressigt för de äldre, säger Maria Johansson, utredare hos polisen i Lidköping till SVT Västnytt.

Hel vägg med misstänkta

Hos Västra Götalandspolisens Circagrupp i Vårgårda, som jobbar med bedrägerier mot äldre i hela Sverige, finns en hel vägg med foton på personer som misstänks vara bedragare. Och där känner man väl igen tillvägagångssättet sedan förra året och i höstas.

Sedan årsskiftet finns 16 anmälningar om lotteribedrägeri i Sverige och elva av fallen har ägt rum i Västsverige. I Borås, Vänersborg, Skara, Varberg, Lidköping och Mariestad.

Känner skam

Enligt polisen känner de som drabbats ofta en skam för att de har blivit lurade.

– De här bedragarna är så övertygande att de förmått de gamla att lämna ut kort och kod trots att de läst och hört om sådana bedrägerier tidigare, säger Maria Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.