Lovisa van der Schoot fick aldrig sina 6.000 kronor för sin Célineväska. Foto: Privat

Lovisa blev lurad på sin väska

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa van der Schoot säljer saker på Blocket då och då, hon tycker att hon är uppmärksam men den här gången blev hon ändå lurad.

– Det känns som om jag förlorat både en Célineväska och 6.000 kronor, säger Lovisa.

Nästan 2.000 väskor finns just nu till salu på Blocket. Många är märkesväskor så som en Gucci för 6.500 kronor eller en Marc Jacobs för 2.000 kronor. Lovisa van der Schoot la i förra veckan ut en annons på sin Célineväska för 6.000 kronor.

– Jag har sålt en del på både Blocket och Tradera tidigare, mest kläder och handväskor och aldrig stött på några problem, berättar hon.

Blocketbluffarna

”Allt kändes väldigt seriöst”

Den här gången hörde en spekulant från London av sig och Lovisa kände genast att hon behövde vara extra noggrann eftersom det var en utlandsaffär.

– Kunden ville betala med PayPal och allt kändes väldigt seriöst. Jag tänkte absolut inte skicka väskan förrän jag hade fått in pengarna på mitt konto.

Lovisa fick flera mejl från PayPal, att pengar hade dragits från köparens konto och att det bara behövdes en bekräftelse på att paketet var skickat med kolli-nummer innan pengarna kunde föras över.

– Mejlen från Paypal såg helt autentiska ut!

Ingen svarade

Hon skickade väskan men dagen efter hade inga pengar kommit – Lovisa ringde både köparen och det Paypal hon fått mejl av men ingen svarade.

– Då ringde jag till PayPals svenska kundservice och de sa att detta garanterat var ett bedrägeri, säger Lovisa.

Har köparens namn

Hon har nu polisanmält det misstänkta bedrägeriet men har inget större hopp om att få tillbaka sin väska.

PayPal ersätter enbart de som följt instruktioner som finns på deras hemsida och eftersom Lovisa råkat ut för ett bluff-PayPal-sida omfattas hennes transaktion inte.

Och polisen som tog emot hennes anmälan uppgav att det blir svårutrett eftersom det var en utlandsaffär.

Hon står alltså maktlös trots att hon har adress, mejladress och namn på köparen samt uppgifter till den falska PayPal-sidan.

– Det känns som om jag förlorat både en Célineväska och 6.000 kronor.

PayPal svarar inte

Lovisa van der Schoot är inte helt avskräckt utan kommer att fortsätta lägga ut annonser på Blocket, men hon kommer inte att använda PayPal utan bara ta emot kontanter eller använda swish.

LÄS MER: Så känner du igen en PayPal-bedragare

SVT Nyheter Väst har sökt PayPal för en kommentar via dess kundtjänst som hänvisar till medieavdelningen som vi har mejlat utan att få svar. Vi har även sökt Mårten Barkman som är vd för PayPals svenska filial utan framgång.

Fakta/PayPal

– PayPal är en betalningstjänst på nätet.

– Med PayPal kan man betala och överföra pengar utan att behöva avslöja sina betalningsuppgifter.

– Man sätter in pengar på ett konto som den namngivne mottagaren sedan kan få ut.

Källa: PayPal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet