Lundsbrunn får stort asylboende

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen hålls ett informationsmöte i Lundsbrunn med anledning av att kurortens hotellanläggning planeras att göras om till asylboende.

Om planerna blir verklighet handlar det om 870 asylsökande, vilket skulle fördubbla invånarantalet i Lundsbrunn. Lundsbrunns kurort – en anrik anläggning med hotell, spa och konferenslokaler. En förändring för den lilla kurorten som berör dom flesta av dom cirka 900 invånarna.

– För vår del är det att vi har mycket golfgäster här, men vad vi vet i dagsläget kommer det inte finns några hotellrum på grund av flyktingboendet, säger Anette Knutsson, klubbchef Lundsbrunn GK.

Ett stenkast åt andra hållet ligger Lundabyn, ortens grundskola. Götene kommun har inte haft något att säga till om när det gäller boendet. Men det är kommunens skyldighet att ansvara för barnomsorg och nya skolplatser. Det kan bli så att kommunen måste ordna platser för 100 nya elever. Ett anstormning som rektorn tror att de kan lösa.

– Jag tror vi kan lösa det, men det kan bli problematiskt, och det kan ta sin tid, men jag tror vi kan lösa det, och det är inte bara Lundsbrunn som berörs utan det blir en angelägenhet för hela kommunen, säger Bengt Åke Gindemo, rektor Lundabyn.

Informationsmöte på onsdagskvällen

Under kvällens möte ges information till invånarna från Migrationsverket, kommunen och hotellets ledning. Ett möte som engagerar många.

På golfklubben vill chefen inte ta ställning i sakfrågan – men ser en potential i människorna som väntas komma.

– Det är ju viktigt för golfsporten att få nya golfare oavsett om dom är födda i Sverige eller varifrån dom kommer, så vi behöver nya golfare, även om det bara är en enda ny golfare, säger Anette Knutsson, klubbchef Lundsbrunn GK. – Vi vet inte hur det kommer bli. Men vi gör det bästa utav det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.