Totalt har paret kommit över en halv miljon kronor och som mest har offren blivit av med cirka 40 000 kronor. Foto: SVT/TT

Lurade till sig en halv miljon med ”karttricket”

Uppdaterad
Publicerad

Kärleksparet lyckades komma över hundratusentals kronor genom att använda sig av det så kallade ”karttricket”. Efter att ha slagit till på flera platser runt om i landet kunde polisen ringa in och gripa de misstänkta bedragarna.

Mannen och kvinnan som är 36 respektive 27 år sitter nu häktade misstänkta för grovt bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Mellan maj och oktober i år har de varit ute på en stöldturné i södra och mellersta Sverige och bedragit ett 40-tal äldre kvinnor. Alingsås, Trollhättan, Halmstad, Varberg, Falkenberg, Karlstad och Örebro är städer som ska ha fått påhälsning av paret.

Det specifika tillvägagångssättet kallas av polisen för ”karttricket” och tros ha använts vid samtliga tillfällen, i samband med att kvinnorna handlat i matbutiker.

– När målsäganden betalat med sitt kort i kassan har någon stått bakom och noterat pinkoden som slagits in. Sedan har man följt efter kvinnan ut på parkeringen, berättar Victoria Levinsson Engdahl, utredare vid polisen i Göteborg.

När kvinnan sedan lagt sin väska i passagerarsätet, och varit på väg att sätta sig i bilen för att köra i väg, ska en av bedragarna ha gått fram och frågat om vägen.

– När kvinnan då distraherats och vänt ryggen mot bilen har den andre i ligan passat på att ta hennes bankkort ur väskan, säger Victoria Levinsson Engdahl.

Kom över en halv miljon

Totalt har paret kommit över en halv miljon kronor och som mest har offren blivit av med cirka 40 000 kronor. Medelåldern på kvinnorna är 69 år. Att det framför allt är äldre kvinnor som drabbats förklarar polisen med att dessa i större utsträckning bär handväska.

Den omfattande utredningen som just nu pågår tros vara klar vid årsskiftet och då väntas även åtal väckas. En stor del av bevisningen finns i övervakningsfilmer från de misstänkta brottsplatserna.

Enligt utredaren Victoria Levinsson Engdahl ser man en ökning av den här typen av bedrägerier i november och december varje år. Hon uppmanar allmänheten att skydda sig genom att alltid hålla uppsikt över sina värdesaker och att alltid låsa bilen om man lämnar den utan uppsikt.

– Sen ska man också tänka på att skydda sin kod genom att hålla för handen när man betalar i kassan. Bedragarna är väldigt skickliga på att se koden även på avstånd.

Fakta: Ficktjuvars olika knep

Kramtricket: Tjuven kommer fram och kramar dig, ber om eld eller är allmänt närgången.

Kladdtricket: Tjuven snubblar in i dig och råkar kladda ner dig med ketchup, glass eller liknande. När tjuven sedan försöker hjälpa dig att torka bort det blir du bestulen.

Karttricket: Tjuven lägger en lapp eller karta över din mobil eller plånbok och ber dig om hjälp att läsa något eller hitta något. När du hjälper till stjäl tjuven det som ligger under lappen/kartan.

Korttricket: Tjuven spanar in dig när du knappar in din kod till ditt kontokort – för att sedan stjäla kortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.