Mohammad Jam fick en projektanställning efter praktiken. Foto: SVT

Lyckat snabbspår för nyanlända ingenjörer

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända ingenjörer, de flesta från Syrien, har fått jobb via ett pilotprojekt. Nu skall projektet utökas och byggbranschen närmast applåderar.

I somras var SVT Nyheter Väst och hälsade på Mohammad Jam, 35-årig ingenjör som flytt från krigets Syrien. Han hade fått en praktikplats på VA-avdelningen inom Kungsbacka kommun. Nu är praktiken över och den har gett resultat.

– Jag har fått erbjudande om sex månaders projektanställning. Och jag är glad, säger Mohammad Jam.

Tanken bakom Göteborgsregionens projekt ”Regionalt snabbspår för VA-ingenjörer” är enkel. Det är brist på VA-ingenjörer i Göteborgsregionen. Samtidigt kommer det många utbildade ingenjörer till Sverige, men det tar lång tid för dem att komma in på arbetsmarknaden.

Matchas mot rekryteringsbehov

Projektet försöker således matcha rekryteringsbehovet i kommunerna med den kompetens som finns hos nyanlända. Detta görs genom praktik. Och projektet har varit lyckat. Av de nio deltagarna, som sedan blev elva, har alla gått vidare med antingen fortsatt praktik eller projektanställningar i någon form.

– Det har gått väldigt bra, konstaterar Lisa Ström, projektledare.

Läs mer: Hör 200 syriska flyktingars berättelser

I september ledde hon en informationsträff där nyfikna representanter från olika byggföretag, kommuner och Arbetsförmedlingen samlades för att möta praktikanter och få information om projektet och om framtidsplanerna. 

– Min uppfattning är att det här kommer att leda till en anställning som är helt mot den reguljära arbetsmarknaden. För det kommer att finnas en sådan efterfrågan just efter dessa yrkeskompetenser, säger Jonathan Karlsson, arbetsförmedlare i Göteborg.

Så från er sida så ser ni detta som något som är verkligen skarpt?

– Det här är verkligen skarpt läge. Det här är ingen knallpulvereffekt utan det här fungerar och det kommer att bli bra, säger Jonathan Karlsson.

Utökas med fler yrkesgrupper

Redan tidigt märkte Göteborgsregionen, GR, att projektet gick bra. Därför sökte man pengar från Länsstyrelsen för en utökning. Ansökan beviljades och våren 2017 vill GR starta med 50 nya nyanlända praktikanter på olika arbetsplatser både hos kommuner och inom den privata byggbranschen. Och nu handlar det om fler yrkesgrupper. Inte minst eftersom Göteborg står inför massiva byggnadsprojekt de närmsta 20 åren.

– Vi ser ju att det finns ett behov av arbetskraft, av arkitekter, inom bygg och anläggning och även fortsatt inom VA, säger Lisa Ström projektledare.

– Det händer mycket i branschen vilket gör att det nästan inte finns någon personal att få tag på. Så detta är ett utmärkt sätt att hjälpa till men även stärka vår egen basorganisation, säger Anders Möller, teknisk chef för VA-avdelningen i Tjörns kommun.

Innebär detta att ni kommer ta emot praktikanter våren 2017?

– Ja, vi kommer att vara delaktiga och ta emot praktikanter även om jag nu inte kan säga hur många, säger Anders Möller.

Arbetskraftsinvandring

I många avseenden kan man säga att Mohammad Jam, som kom som flykting, har förvandlats till arbetskraftsinvandrare. Något som blir tydligt när vi talar med bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier. Deras medlemmar är de stora byggbolagen som exempelvis NCC.

– De här nyanlända är en enorm tillgång för samhällsbyggarsektorn. Vi står framför en enorm produktionsökning i bygg- och anläggningsbranschen, och vi är inte tillräckligt med medarbetare i Sverige idag. Så den här nyanlända arbetskraften som kommer till Sverige ser vi som en jättestor tillgång, säger Ann-Sofie Lind, ansvarig för kompetensförsörjningen inom Sveriges Byggindustrier.

När vi hälsar på Mohammad Jam på kontoret i Kungsbacka där han nu arbetar med VA-projektering inom kommunen träffar vi även hans numera forna handledare.

– Det är viktigt att förmedla att det fungerar, som i Mohammads fall då, att det leder till en anställning. Och det är ju för att han kan tillföra någonting. Vi har behov av honom, säger Mathias Pedersen, VA-ingenjör i Kungsbacka kommun.

– De två lyckligaste stunderna i mitt liv här i Sveriges är först när jag fick mitt uppehållstillstånd. Och den andra är när de ringde och sa att jag fått praktikplats, säger Mohammad Jam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.