Foto: TT

Man hade p-skulder för flera miljoner

Publicerad

Polisen i Skaraborg beslagtog en felparkerad bil under natten till torsdagen. Ägaren hade skulder för obetalda p-böter för över tre miljoner kronor.

Det var under natten som polisen kontrollerade en felparkerad bil vid järnvägsstationen i Floby. Då upptäckte patrullen att ägaren hade p-botsskulder på 3 329 000 kronor, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera.

– Det är med stöd av den nya bilmålvaktslagen vi kan göra beslaget, säger Anders Esplund, stationsbefäl vid polisen i Östra Skaraborg.

Ny lag

Enligt lagen, som skärptes 2014, har en kommun rätt att ta en bil med skulder registrerade i beslag, fram till att ägaren betalar sina skulder.

– Så lär nog inte ske i det här fallet. Jag vet inte exakt hur stora skulderna för just den här bilen är men ägaren har 100 bilar registrerade på sig och det är den totala skulden för alla bilar som är miljonbeloppet, säger Anders Esplund.

Första gången

Enligt Esplund är det första gången Skaraborgspolisen använder sig av lagen.

– Saken är att vi inte kan beslagta en bil hur som helst, den måste först vara felparkerad, säger han.

Det som händer nu, om inte ägaren löser ut bilen, är att den säljs av kronofogden genom en exekutiv aktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.