Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar boendestödjare Laudi Sivenbring hur samlarteamet arbetar. Foto: SVT

Många lider av svårt samlarsyndrom – nu startar Göteborg stödteam

Uppdaterad
Publicerad

Samlarteamet har startat sitt arbete i Göteborg. Åtta boendestödjare och stödpedagoger har gått en speciell utbildning för att kunna hjälpa personer som lider av patologiskt samlande, även kallat hoarding.

– Det är 2,5 procent av befolkningen som har den här problematiken och då är det bara de som syns och som är bekräftade, säger stödpedagog Björn Lignell som är med i teamet.

Sedan några år tillbaka finns samlarteam i Malmö och Stockholm. Från och med nu går det att få en liknande hjälp även i Göteborg. Teammedlemmar rekryterades bland boendestödjare och stödpedagoger som fick lära sig om arbete med samlarsyndrom, som bygger på kognitiv beteendeterapi.

– Det är superkul att jobba tillsammans med åtta otroligt kompetenta personer som är verkligen ”gjorda” för det jobbet. Bemötandet är det som är A och O här, säger Björn Lignell som arbetar i samlarteamet.

Samlare ska söka hjälp själv

Det är inte anhöriga utan personen med samlarsproblematik själv som måste söka stöd från samlarteamet för att få hjälp. Man behöver vända sig till socialtjänsten i sitt område som efter en bedömning kommer att hänvisa till teamet.

– Det blir allra bäst när personer själv känner: ”Jag kan tänka mig att göra det nu”, säger Laudi Sivenbring som arbetar i teamet.

Tre månaders insats

Stöd kan ges i omgångar och första insatsen pågår i tre månader. Två stödjare från samlarteamet kommer på besök en gång i veckan och stannar hemma hos en person i 1,5 timme.

– Det skapar ömsesidig respekt för att kunna jobba vidare: ”Två personer som kommer till mig de förstår min sits, de förstår hur jag har det och de kräver inte mer av mig än vad jag mäktar av”, förklarar stödpedagog Björn Lignell.

Starta klippet ovan för att få veta hur teamet arbetar.

Samlarproblematik

  • Samlande bidrar till svårigheter i vardag, jobb och sociala liv
  • Man har svårt att använda ett eller flera av rummen i sitt hem
  • Samlandet har lett till att man inte vill släppa in människor i sitt hem
  • Man har svårt med att ta beslut om vad man ska kasta eller spara
  • En stark anknytning eller koppling till saker
  • Ångest och stress när man ska göra sig av med något
  • Oftast är det ingen specifik sak man samlar på. Det kan till exempel vara tidningar, reklam, elektronik, återvinningsmaterial eller mat med mera.

Källan: Samlarteamet, Förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.