default_caption

Elever stängs av för droganvändning

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var fjärde kommun i Västra Götaland och Halland har stängt av elever som använt droger från skolan under de två senaste läsåren. Det visar en undersökning som Västnytt gjort. Och i lilla Vårgårda har sju gymnasieelever stängts av, bara under det här läsåret.

– Många väljer att gå på fester, dricka och testa både det ena och det andra. Gillar man det och fortsätter så blir det att man fortsätter och väljer det framför sina kompisar här på fritidsgården, säger Emil Karlsson som ska börja gymnasiet nästa år.

Nittonårige Samuel Winterkrantz berättar att det inte alls är svårt att få tag på droger i Vårgårda.

Droger i skolan

– Det är i princip bara att sträcka ut handen, säger han.

Vårgårda är, tillsammans med Borås, Lidköping och Ale en av de kommuner som sticker ut i Västnytts undersökning. Här har sju elever stängts av bara det här läsåret.

Fritidsgården, där Västnytt träffade Samuel och Emil, är en del av kommunens förebyggande verksamhet. En verksamhet som drabbats av kraftiga nedskärningar. Hösten förra året försvann fältassistenterna från gatorna, och personalen tycker sig se tecken på att droger blir allt vanligare bland ungdomarna.

– Det vi märker är ju att ungdomarna drar sig från vår verksamhet till platser där det är lätt att missbruka. Man blir ledsen naturligtvis, för varje individ som faller i missbruk känner man ju är ett misslyckande från samhället, säger fritidsledaren Johan Gideskog.

Samtidigt som fritidsgården upplever att ungdomarna söker sig från den drogfria verksamheten får droganvändningen konkreta konsekvenser på kommunens gymnasieskola. Det lilla Sundlergymnasiet, där samtliga avstängda elever i kommunen går.

För vems skull är det egenligen man stänger av de här eleverna?

– Det är både för de som lämnat positiva drogtester och för de som finns kvar i skolan. För de som lämnat ska det bli ett avbrott så att de får ett annat sätt att leva och ett annat stöd runt omkring sig. och för de elever som går här, att de vet att det inte är acceptabelt att vara påverkadl, säger rektorn Stefan Carmesund.

Men finns det inte risker med att stänga av elever, som att de kommer närmare langare?

– Risken finns naturligtvis, men där får socialtjänsten ta sin del och arbeta med eleverna efteråt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger i skolan

Mer i ämnet