Bärförsäljning, kaféer, restauranger och campingar är exempel på arbetsplatser där många unga utnyttjas. Foto: SVT

Unga får fel lön på sommarjobbet

Publicerad

Under semestern bemannas många kafeer, restauranger och campingar av ungdomar, men många får inte rätt lön på sommarjobbet. Nu startar fackförbundet LO:s turnerande sommarjobbskampanj Bohuslän och Skaraborg.

För många unga är sommarjobbet den första anställningen, och det är här man lär sig vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsplatsen. Idag är fackförbundet LO i Lysekil, Skövde och Skara på torg och arbetsplatser för att prata med ungdomar.

– Vi försöker få tag i så många ungdomar som möjligt, och här i Västsverige möter vi cirka 15 000 ungdomar varje sommar. Tyvärr är det många som blir lurade och utnyttjade, säger Mia Durys, ansvarig för kampanjen på LO i Västsverige till SVT.

Störst problem på tillfälliga arbetsplatser

Förutom att söka upp ungdomar på plats har fackförbundet också en hjälptelefon dit unga kan vända sig till med frågor om vilka rättigheter de har på arbetsplatsen.

– Vi får många samtal från ungdomar som blir lurade på pengar, som inte är försäkrade på arbetsplatsen och som undrar vilken lön de har rätt till.

Och det är framförallt på tillfälliga arbetsplatser som har öppet under sommaren som de största problemen finns.

– Det är framförallt kafeer, campingar, outlets och bärförsälning som saknar kollektivavtal och där ungdomar inte får semesterersättning.

Ingen semesterersättning

Enligt lag ska semesterersättningen vara 12 procent av den intjänade lönen under året, men enligt Mia Durys är det många arbetsgivare som väljer att inte betala ut någon semesterersättning. Och det främsta anledningen att ungdomarna utnyttjas är enligt henne bristen på information.

– Det största problemet är att ungdomarna inte får tillräckligt med information på arbetsplatsen. Som arbetsgivare har man faktiskt ett ansvar att informera ungdomarna om de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.