Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

Mångmiljonsatsning på unga arbetslösa i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

17,3 miljoner kronor kommer att satsas för att nå unga arbetslösa i Uddevalla kommun, och en del av pengarna kommer att gå till uppsökande verksamhet, då man söker upp ungdomarna på stan, sociala medier och på ungdomsgårdar.

Pengarna är riktade till ungdomar utan arbete i åldrarna 16-24 år, och det handlar både om fler traineejobb inom bygg och vården, men också satsningar på vuxenutbildning.

– Man måste få en andra, en tredje och en fjärde chans här i livet. Oavsett var du befinner dig idag måste du få möjlighet att få gymnasiekompetens och komma i arbete, säger Ulf Larsson, chef för Uddevalla vuxenutbildning.

Bakgrunden är att kommunen fått 2,3 miljoner i statliga medel för att nå de unga arbetslösa som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen, och kommunen har nu skjutit till 15 miljoner kronor i satsningar på bland annat fler traineejobb inom annat bygg, vård och omsorg, ungdomsanställningar och ett omfattande utbildningsutbud.

– Gymnasiekompetens är a och o för att komma i arbete, säger Ulf Larsson.

Stort mörkertal

Färska siffror visar att 12,5 procent av ungdomarna i kommunen är öppet arbetslösa eller i något program, vilket motsvarar omkring 400 personer. Men förutom dem finns det ett stort mörkertal av ungdomar som arbetsförmedlingen inte når. Hur många det handlar om vet inte Ulf Larsson, men han säger att det kan handla om ett hundratal.

– Den största utmaningen är att nå de ungdomar som vi inte kan nå med traditionella metoder. Vi måste jobba mer okonventionellt, vara mer  på stan, på sociala medier och på ungdomsgårdar, platser där vi normalt sett inte är, säger Ulf Larsson.

Nu tillsätts två tjänster som bara kommer jobba med de ungdomar som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen.

– Förhoppningen är att vi får med ungdomarna i det här, så att de får möjlighet till ett bättre liv. Annars finns risken att de hamnar i utanförskap.

102 ungdomsanställningar förra året

Satsningen är en fortsättning på kommunens projekt med ungdomsanställningar, där 102 unga förra året fick testa på att arbeta inom tekniska förvaltningen, skolan eller socialtjänsten. Av dem har nu 28 procent gått vidare till anställning.

– Ingen ungdom ska börja sitt vuxenliv med att börja vara arbetslös. Det är viktigt att vara med och känna att man är behövd och kunna påverka samhället, och då är jobbet en viktig del, säger Evy Gahnström (V), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknadsutskottet i kommunen.

17,3 miljoner till unga arbetslösa

10 miljoner kommer gå till vuxenutbildning i kommunen, framförallt för att uppnå gymnasiekompetens

5 miljoner kommer gå till olika arbetsmarknadsåtgärder

2,3 miljoner kronor kommer gå till unga arbetslösa som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen. här handlar det framförallt om uppsökande verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.