Manifestation vid Gustav Adolfs torg Foto: SVT

Manifestation för att rädda LSS – vill påverka Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Under flaggor på halv stång samlades människor från hela landet på Gustav Adolfs torg i Göteborg idag för att manifestera för rätten till personlig assistans. En rätt de upplever vara hotad av regeringen.

I snålblåsten på Gustav Adolfs torg samlades vid lunchtid över 200 personer i dag under parollen ”Assistans är frihet – Rädda LSS”. Funktionshindrade personer i rullstolar och permobiler hade kommit från hela landet för att försöka påverka sin situation som de nu upplever vara hotad. En av dem var Steve Sehlberg som tagit tåget från Eskilstuna för att vara med.

– Jag är här för att försvara rätten till personlig assistans. Utan den så har jag ingen livskvalitet. Jag kan inte leva ett likvärdigt liv som du till exempel, säger Steve Sehlberg.

Det han och de som manifesterar är rädda för är regeringens inställning att det måste sparas inom den statliga assistansersättningen. Det är därför manifestation sker i Göteborg samtidigt som socialdemokraternas partikongress pågår i stan.

– När socialdemokraterna håller kongress här idag med tema trygghet i en ny tid så vill vi påminna om att det måste gälla alla människor i Sverige, och tryggheten för personer med funktionsnedsättning är kraftigt inskränkt just nu när man skär ner i personlig assistans, säger Henrik Petrén, generalsekretare för RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

”Regeringen säger en sak men gör en annan”

Åsa Regnér (S) minister för funktionshinderfrågor har utsett en utredning för att bland annat granska privatiseringar och vinstnivåer inom assistansmarknaden. En marknad som numera domineras av kommersiella välfärdsföretag. En privatisering som hon anser gjorts med stor naivitet. Kostnaderna för den statliga assistansersättningen har ökat från 17 miljarder till 30 miljarder de senaste tio åren. Ett problem som måste adresseras anser hon.

Men på manifestationen vänder man sig mot hur regeringen hanterar frågan. En av talarna var Bengt Westerberg, folkpartiets fd socialminister som drev igenom införandet av LSS 1994.  Numera är han bland annat anlitad av Vårdföretagarna och har skrivit rapport om assistans för dem 2016.

– Regeringen har tillsatt en utredning som har fått tydliga instruktioner att skära ner på assistansersättningen och jag skulle gärna se att den socialdemokratiska partikongressen tar ett steg tillbaka och säger: ”Låt oss iallafall utreda först och dra slutsaterna sen”, säger Bengt Westerberg.

13 till 30 miljarder, är det inte rimligt att man måste se över och spara pengar?

– Spara pengar vet jag inte om det finns förutsättningar att göra, men däremot tycker jag absolut att man skall titta på företag om man visar väldigt stora vinster och stora rörelsemarginaler. Det finns all skäl i världen att kika på det. Men det gäller inte branschen som helhet eller de flesta företag utan de har tvärtom ganska knappa marginaler, säger Bengt Westerberg.

– Man kan diskutera vinster, men det är en helt annan fråga. Man kan se över hur den här ersättningen är konstruerad. Men vad man gör nu är att ta bort personlig assistans från personer som som har behov av det. Det är inte att skära in några vinster på något sätt. Så man säger en sak men gör något annat,  säger Henrik Petrén, generalsekretare för RBU.

”Man känner sig alltid hotad”

Han påpekar att det senaste året är det flera hundra personer som förlorat sin rätt till personlig assistans. Personer som har stora behov där man fått nya bedömningar från Försäkringskassan. Och hans anser att det ligger i linje med en hållning som regeringen har där man vill spara in pengar på det här området. Något som lett till stor oro bland de som är i behov av personlig assistans.

– Man känner sig alltid hotad. Man är livrädd när varje omprövning av Försäkringskasssan skall göras för att man skall få ersättningen neddragen. Och man vågar inte heller ansöka om fler timmar får då är man rädd att de skall titta på ens nuvarande assistans och kanske dra ner den, säger Steve Sehlberg.

Kan du förstå förstå regeringen behov att att spara pengar och se över privatiseringen?

– Det finns ingen anledning att spara. Det här är en investering för staten. Genom att spara på assistansen får du andra kostnader bland annat högre sjukvårdskostnader. Det finns folk idag som fått neddragen assistans som ligger inne på sjukvården för att de inte kan komma hem. Sjukvården vågar inte släppa hem dem för att de är rädda att de inte klarar sig hemma, säger Steve Sehlberg.

Tror du att ni kan påverka socialdemokraterna nu när de har sin kongress?

– Det tror jag absolut. Vi måste ta alla chanser vi får. Många lokala partidistrikt står på vår sida. Nu hoppas vi att de kan övertyga sin egen partitopp, säger Steve Sehlberg.

Försvara demokratin

Klockan 13.15 släpptes 100 röda ballonger upp mot skyn som en symbol för den frihet som assistans innebär. När ögonen väl följt färdigt ballongernas färd över Nordstan var det svårt för blicken att inte fastna på de tre flaggstänger som står på torget. Flaggor på halv stång efter gårdagens terrorattentat i Stockholm, omöjliga att ignorera.

– Det är klart alla är påverkade av det som hände i Stockholm igår. För oss känns det viktigt att genomföra det vi har planerat. Och det vi gör här och det socialdemokraterna gör på sin kongress är ju en del av demokratin och det öppna samhället som vi försvarar när Sverige attackeras på det här sättet. Så det känns bra att göra det här idag trots allt, säger Henrik Petrén, generalsekretare för RBU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.