Foto: TT

Manifestation för BB-ockupanterna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen sluter göteborgare upp för att visa sitt stöd för ockupanterna av BB i Sollefteå, som stängde 1 februari. En ljusmanifestation kommer att anordnas på Järntorget där bland andra Per Herrey är en av talarna.

Den 1 februari stängde förlossningsavdelningen i Sollefteå efter ett beslut från landstinget. De boende i trakten tvingas nu resa flera mil till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. Även andra komplikationer som kan uppstå vid en graviditet, som exempelvis missfall, får man inte längre hjälp för i Sollefteå.

Sollefteå BB stängde igen dörrarna den siste januari och sedan dess har Sollefteå sjukhus huvudentré ockuperats av arga medborgare som protesterar mot nedläggningen. En av dessa är Carina Hellström som under lördagen åkte till Göteborg tillsammans med en överläkare från Sollefteå sjukhus, för att tala på ljusmanifestationen.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

– Jag vill kunna bo kvar i Sollefteå och ha tillgång till en rättvis vård, som alla andra i det här landet. Det här kan ju, för en kvinna, vara en fråga om liv och död, säger hon.

”Vill visa solidaritet”

Initiativet till ljusmanifestationen i Göteborg kommer från privatpersoner och anordnas även i Stockholm och Linköping under lördagen. Göteborgsprofilen Per Herrey har anslutit sig till skaran som vill visa sitt stöd för Ådalenborna på Järntorget på lördagskvällen.

– Jag förstår inte hur politikerna där uppe tänker. Det är förfärligt att man gör nedskärningar i vården, speciellt om det slår mot kvinnor och barn. Det är konstiga prioriteringar, säger han.

En av medarrangörerna till manifestationen är sjuksköterskan Ingrid Broms, även aktiv inom nätverket 4:e september.

– Vi vill visa solidaritet med våra kolleger och befolkningen i Sollefteå, säger hon.

Hon hoppas att initiativet kan skapa en opinion i hela landet och bidra till att politikerna ser det breda stödet och låter BB vara kvar.

– Man ska ha rätt till en trygg och jämlik sjukvård, oavsett om man bor i storstad eller glesbygd. Vi vill få politikerna att se att vägen framåt för sjukvården är att utveckla, inte avveckla, fortsätter hon.

Ljusmanifestationen hålls kl 18 på Järntorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet