Bakom demonstrationen står ”Nätverket 4:e september – En annan vård är möjlig” Foto: Axel Håkansson/ SVT

Manifesterar mot krisen på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal personer samlades på tisdagen utanför huvudentrén på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att protestera mot den rådande situationen inom akutsjukvården.

Bakom manifestationen står ”Nätverket 4:e september – En annan vård är möjlig” som arbetar för att förbättra situationen för patienter och personal inom vården. Manifestationen går av stapeln samtidigt som regionstyrelsen är på besök vid sjukhuset.

– Vi manifesterar med anledning av den akuta situationen på akutmottagningarna i Göteborg. Vi vill ta tillfället i akt att göra regionstyrelsen uppmärksam på de krav som vi och fackförbunden har ställt, säger Ingrid Broms, sjuksköterska och aktiv inom 4:e septembernätverket.

vårdkris

– Man kan inte längre garantera en patientsäker vård på sjukhuset. Något måste göras omedelbart.

Gravid kvinna avled

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om de krisande akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset.

Stängda vårdplatser har gjort att patienter har fått vänta på vård i upp till tre dygn, och chefer på sjukhuset har larmat om att man inte längre kan garantera patientsäkerheten.

En gravid kvinna avled också på Mölndalsakuten i december, och det utreds nu om platsbristen gjorde att kvinnan inte fick vård i tid.

”Extrem brist på vårdplatser”

Anställda vid sjukhuset och flera fackförbund har bjudits in för att tala vid manifestationen, som hålls utanför huvudentrén på Sahlgrenska sjukhuset på tisdagen. En av talarna är Valeria Castro, specialistläkare på medicinkliniken på Sahlgrenska.

– Det är extrem brist på vårdplatser så vi kan inte lägga in patienter som är svårt sjuka. Vi har haft de här problemen under lång tid, men nu under influensatiderna har det blivit ännu värre, och vi har inga marginaler för det, säger hon.

– Vi behöver få bättre arbetsmiljö och villkor för våra sköterskor och alla yrkeskategorier på Sahlgrenska. Vi måste återigen göra sjukhuset till en attraktiv arbetsplats och stoppa personalflykten, säger Valeria Castro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet