Efter att vi kontaktat sexköparen ställer han upp på en intervju på mail. Foto: SVT

Man misstänks för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot en man i 20-årsåldern som misstänks för människohandel i Trollhättan. Han ska ha lurat med sig en kvinna från Bulgarien och tvingat henne att sälja sex i både Tyskland och Sverige.

Åklagaren yrkar i första hand på att mannen ska fällas för människohandel, och i andra hand för koppleri.

– Jag gör bedömningen att om man inte kan styrka människohandel så kan man åtminstone styrka en kopplerisituation, säger åklagare Thomas Ahlstrand. Att han tagit pengarna för hennes prostitution för egen del anser jag att jag kan styrka utan vidare.

Mannen träffade kvinnan i Bulgarien sommaren 2016, och erbjöd henne att komma till Sverige för giftermål och arbete. Men så blev det inte. I stället tog han henne till en bordell utanför den tyska staden Dortmund, där hon ska ha tvingats att prostituera sig.

Såldes till vänner

Till Trollhättan anlände de senare samma år, efter att kvinnan blivit sjuk. De bodde i en lägenhet tillsammans med mannens fru, och ett antal personer som tiggde på platser i och kring Trollhättan.

Mellan oktober 2016 och januari 2017 misstänks mannen ha tvingat kvinnan att sälja sex till hans vänner och bekanta i Trollhättan. En person, som också står åtalad för köp av sexuell tjänst, har vittnat om att han köpt sex av kvinnan och betalat den åtalade mannen.

Tunga beviskrav

Människohandel är ett brott med tunga beviskrav, och enligt Thomas Ahlstrand är det inte självklart hur brottet ska rubriceras i det här fallet. För människohandel krävs att det finns inslag av tvång eller svek som förmått kvinnan att prostitueras. Det styrks i det här fallet främst av kvinnans egen berättelse.

Finns det mer bevis som stöder människohandel än förhören med kvinnan?

– Det finns också viss stödbevisning, hon har skrivit på Facebook till olika personer. Berättelsen har vunnit stöd av det vi kunnat kontrollera, säger Thomas Ahlstrand.

Hur ser du på era chanser att få en fällande dom för det här?

– Jag skulle inte väcka åtal om jag inte ansåg att det fanns goda möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.