Foto: SVT

Maria har fått ett nytt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Maria Strandén som väntat på en hjärtransplantation i sex månader, och som under den väntetiden skrivit musik baserat på ljudet av sin hjärtpump, har fått ett nytt hjärta.

Nästan ett halvårs väntan är över. Maria Strandéns hjärta som slutade fungera är bortopererat och utbytt mot ett nytt, fungerande. Transplantationen gick bra.

– Det känns bra. Det känns verklig bra. Det är jätteskönt att ha klarat av det här nu, säger Maria Strandén.

Läs också: Gör musik i väntan på nytt hjärta

Fått ett nytt liv

Vad tänkte du när det kom besked om att det kommit ett hjärta?

– Jag bara grät, jag bara grät. Jag kunde inte prata. Jag visste inte vad jag kände. Jag var bra så glad, och jag var rädd och jag var allting.

Det dröjer några veckor innan hon kan lämna sjukhuset. Hon kommer alltid medicinera. Men hon har fått ett nytt liv, hon kan röra sig utan att sitta fast i en hjärtpump, maskinen som stod mellan henne och döden i nästan ett halvår när hon väntade på att få ett nytt hjärta.

– Det finns ju någon som har avlidit för min skull. Det känns så.. jag är så tacksam, säger Maria.

Ont i kroppen

Hon har ont i kroppen efter transplantationen, men det som känns mest är att de fick bryta revben för att kunna göra operationen. Känslan i kroppen med det nya hjärtat är en blandad befrielse.

– Jag känner mig starkare, men jag känner mig också tröttare. Det är som en förlossning. Det händer något med kroppen. Kroppen är igång igen. Den känns levande på ett annat sätt än vad den gjorde när jag satt fast i hjärtmaskinen.

Vad tänker du kring att ha en annan människas hjärta i din kropp?

– Jag känner bara glädje över det och tacksamhet. Jag vet ingenting om den personen. Jag vet inte om den kommer från Sverige eller utomlands, men jag är bara tacksam. De säger att det är starkt och det känns så. Jag känner min puls nu och det är så härligt att känna det.

Prognosen god

Marias barn och man besöker henne dagligen nu. Deras treåriga dotter har lugnat Marias man att han kan slappna av ”Mamma kommer ju hem snart”. Och det finns ingenting som säger att allt inte skall gå bra. För närvarande finns en viss rädsla för infektioner annars är prognosen god.

– Varje gång jag reser mig upp så blir jag bättre och det känns jätteskönt att äntligen vara där. Det känns otroligt skönt. Jag håller fast vid att de sagt att det är ett starkt hjärta jag fått, säger Maria Strandén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.