Mattias Bjärsmyr under fotbollsmatchen i kvalet till Europa League mellan HJK Helsingfors och IFK Göteborg den 4 augusti 2016 i Helsingfors. Foto: Bildbyrån

Miljoner och ära på spel för Blåvitt

Publicerad

Kvällens match mot Karabach från Azerbajdzjan är den viktigast på många år för ekonomiskt pressade IFK Göteborg.

– Det skulle betyda mycket att komma ut i Europa, säger Mattias Bjärsmyr till SVT Sport.

Pengar har läckt och fortsatt att läcka ut från Kamratgården under flera år, till den grad att den forna storklubben diskuterat att sänka sin sportsliga målsättning för att rädda ekonomin.

Seger i dubbelmötet mot Karabach från Azerbajdzjan och därmed avancemang till Europa-Leauges gruppspel skulle ge föreningen drygt 20 miljoner kronor. Förlust och tillskottet från europaspelet skulle begränsas till ca 2 miljoner kronor.

”Skulle betyda mycket”

I samband med att Jörgen Lennartsson anställdes som tränare satte klubben målsättningen att nå gruppspel i Europa Leauge senast 2016 och Champions Leauge senast 2021. En målsättning man nu tvingas backa från – om inte mer pengar kommer in.

– Det skulle betyda mycket att komma ut i Europa. Dels för erkännandet, att folk runt om ser att Göteborg är ute i Europa igen, och även ekonomiskt sett givetvis, säger Mattias Bjärsmyr till SVT Sport.

IFK Göteborg var oseedat och kunde, utöver Karabach, ha lottats mot det ukrainska storlaget Sjachtar Donetsk, tjeckiska Sparta Prag, israeliska Maccabi Tel-Aviv, belgiska Gent eller det italienska serie A-laget Sassuolo  så det azerbajdzjanska motståndet var nog något av en drömlottning för göteborgarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.