Ett 50-tal kvinnliga motorcyklister samlades idag vid Bohus fästning innan världstafetten fortsatte mot norska gränsen. Foto: Privat

MC-kvinnornas världsstafett är här – ställer krav på utrustning för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En världstafett på motorcykel. Kvinnliga motorcyklister världen över vill uppmärksamma antalet aktiva kvinnor i MC-världen. – Syftet är att tillverkare av motorcyklar, kläder och utrustning ska bli medvetna om att vi finns och vi är många, säger Berit Falk, ambassadör för Women Riders World Relay.

Ett 50-tal motorcyklister hade samlats i Kungälv på förmiddagen. Kanske inte en så annorlunda syn, förutom att alla motorcyklister var kvinnor och de kan vara med och slå ett nytt världsrekord. Världstafetten på motorcykel, Women Riders World Relay, startades i Skottland i februari och har sedan dess rest genom flera länder i Europa. Hittills har gruppen 16 000 medlemmar världen över. Män får också åka med som följeslagare under stafetten men inte som bärare av stafettpinnen.

– Vi vill synas och väcka uppmärksamhet att vi finns. I dag finns det inte så mycket att välja på när det kommer till kläder och säkerhetsutrustning för kvinnor i MC-världen. Det är inte alla som gillar rosa eller svart eller har samma kroppsform, säger Berit Falk, Sveriges ambassadör för Women Riders World Relay.

”Som ett stort globalt systerskap”

I fredags tog svenskorna emot stafettpinnen från danskorna. I förmiddags bar det i väg från Kungälv norrut mot Stenungsund, vidare mot Fjällbacka och Grebbestad. På eftermiddagen mötte de svenska kvinnliga motorcyklisterna upp norskorna vid Svinesund för att lämna över stafettpinnen.

– Vi vill också visa på att det är en gemenskap, ett stort globalt systerskap. Sen har vi samtidigt jätteroligt tillsammans, säger Berit Falk.

Berit Falk, Sveriges ambassadör för motorcykelstafetten. Foto: Privat

”Kan slå världsrekord”

Världstafetten kommer att pågå till och med januari och kommer efter Europa att gå genom Asien, Australien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika.

– Vi kan slå världsrekord i längsta pågående stafett och högsta antalet deltagare.

Vad är det bästa med att åka motorcykel?

Det är så roligt, det är verkligen bara skitkul, säger Berit Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.