Bredbandstillgången varierar Foto: TT/PTS

Mellerud är långsammast

Uppdaterad
Publicerad

9 av 10 göteborgare har det, men bara 2 av 10 Mellerudsbor. Du undrar säkert vad vi pratar om. Svaret: Ett snabbt bredband.

Det är kanske inte så förvånande att det är i storstadsregionen som flest invånare har tillgång till 100 Mbit/s eller mer i bredbandshastighet. För det råder stora skillnader över regionen, det visar den senaste kartläggningen från Post- och telestyrelsen. I 14 av länets kommuner har mindre än 40 procent av invånarna tillgång till den uppkopplingen. Lägst tillgång är det i Mellerud där bara 18 procent har 100 Mbit/s eller mer.

Statligt stöd viktigt

För att nå en förändring där måste fiberföreningarna på landsbygden få igång sina nät, menar Torbjörn Svedung, administrativ chef Melleruds kommun. I Mellerud är det bara en av de fem stora föreningarna som har ett driftsatt nät hittills.

– Jag är rätt övertygad om att vi inom några år kommer att ha ett väl utbyggt bredband, sen exakt i vilken takt är svårt att sia om eftersom det också bygger på vilket stöd vi får från staten och hur deras prioriteringar ser ut, säger Torbjörn Svedung.

Dessutom tror han att det finns en möjlighet att vissa invånare kommer att nöja sig med det mobila nätet, eftersom de geografiskt bor så avskilt att det kan vara svårt att bygga fiber ut till dem.

Snabbt takt på landet

Samtidigt ser det lovande ut. Landsbygden i Västra Götaland hör till ett av de områden där det byggs snabbast. Sett till utbyggnadstakten är det den näst snabbaste i landet, bara Gotland bygger mer.

– Vi har en lång tradition av att bygga mer på landsbygden än de flesta andra län, säger Eric Åkerlund, Västra Götalandsregionens bredbandskoordinator i ett pressmeddelande.

Snabbast utveckling syns i Åmål, där 20 procent fler har tillgång till snabbt bredband än vid förra mätningen.

Bredband 100Mbit/s eller högre

Högsta tillgången

Göteborg 92%

Partille 90%

Mölndal 82%

Trollhättan 78%

Lägsta tillgången

Mellerud 19%

Orust 24%

Bollebygd/Lilla edet 30%

Gullspång 31%

Källa: Post- och telestyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.