Flyktingar på asylboendet i Mölndal känner sig lurade av migrationsministern. Men Morgan Johansson förnekar att han gett några löften. Foto: Privat/SVT

Migrationsministern ger människosmugglare skulden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson (S) förnekar att han gett löften till något ensamkommande barn. Att många känner sig lurade anser han att människosmugglare har skulden till.

På Torrekulla asylboende i Mölndal finns flera stycken ungdomar som hävdar att de är under 18 år men som nu fått sina åldrar uppskrivna av Migrationsverket.

Några av dem träffade migrationsministern Morgan Johansson (S) för ungefär ett år sedan. De upplevde då att de fick löften om att få stanna.

Situationen för ensamkommande

Läs också: Hopp byts mot förtvivlan

I allmänhet kände de att ”hela Sverige” tog emot dem med öppna armar då det var insamlingsgalor, manifestationer med välkomstskyltar och att de genast fick hjälp att lära sig språket och börja skolan.

En tid senare infördes gränskontroller och nyligen har riksdagen instiftat hårdare asylregler.

Säger att han inte gett löften

De på Torrekulla som nu har fått sina åldrar uppskrivna har också fått avslag på sina asylansökningar. Men migrationsministern slår ifrån sig kritiken som riktas mot honom och regeringen.

– Det är fel att jag skulle ha gett några löften. Jag varken kan eller ska ge mig in i enskilda ärenden, det vore ministerstyre, säger han.

Morgan Johansson anser heller inte att regeringen har gett några falska signaler.

– Jag tror att de som känner sig lurade har lurats av människosmugglare. Det är de som ofta har lovat att alla får stanna i Sverige, det har varit en del i deras affärsstrategi, säger han.

Inte heller innan skärpningarna av lagen fick alla stanna, påpekar ministern.

– Vi har alltid haft en individuell prövning och en reglerad invandring.

”Bevisbördan ligger på asylsökande”

Han säger sig också ha fullt förtroende för att Migrationsverkets handläggare fattar korrekta beslut och gör adekvata åldersbestämningar.

– Bevisbördan ligger alltid på den asylsökande. Personen måste kunna visa med hjälp av identitetshandlingar eller på annat sätt vilken ålder de har. Kan de inte det, ja då är det upp till Migrationsverket att göra en bedömning.

Morgan Johansson säger att det har varit ett stort problem att vuxna har bott bland ungdomar på boende för barn och att det har skapat olika typer av problem.

Chefen för Torrekulla säger till SVT att han befarar att många av de ensamkommande som nu får avslag kommer att gå under jorden. Morgan Johansson påpekar att majoriteten av de ensamkommande ändå får stanna.

Problemet med de som får avslag och ändå inte lämnar landet vill han möta med ökade polisresurser.

– Vi presenterade åtgärder i torsdags som kommer att förbättra polisens möjligheter att hitta de här personerna för att avvisa dem, bland annat arbetsplatsinspektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet