Hunden Chaplin dog efter en tågolyckan. Foto: TT/Privat

Miljontals kronor betalas ut för påkörda djur

Publicerad

Mellan årsskiftet och slutet av juli i år hade närmare tre miljoner kronor betalats ut till djurägare som fått sina djur påkörda av tåget.

De första sju månaderna i år betalade Trafikverket ut ersättning för 753 djur som skadats eller dött när de blivit påkörda av tåget. Förutom renar i norr är hundar de djur som flest ägare får ersättning för, men det handlar också om kor, hästar och katter.

En som fått ersättning för sin påkörda hund är Lindha Hjärtåker i Lidköping, som SVT Nyheter Väst skrev om efter att hon hittat sin hund Chaplin svårt skadad på tågspåret.

En mardröm för familjen

– Det var det värsta som kunde hända, våra hundar är familjemedlemmar för oss.

– Han var inte blodig men han var helt trasig invärtes, berättade hon då för SVT.

Lindha Hjärtåker fick 8.000 kronor från Trafikverket, en summa som beräknades på hundens värde och veterinärskostnader, eftersom Chaplin behövde avlivas till följd av sina allvarliga skador.

Vad gäller hundar så får Svenska Kennelklubben hjälpa till att värdera hunden, och en del av den kostnaden har man sedan rätt att få ersättning för. Men det skiljer sig mellan olika djur hur nivån på ersättningen räknas fram.

– Om man har en tävlingshäst till exempel, då behöver man visa upp tävlingsresultat för att hästens värde ska kunna bedömas.

– Ersättningen baseras på hur mycket pengar man hade fått om man hade sålt sitt djur, säger Maj-Britt Andersson.

Svårt att fuska med ersättning

Från det att ett djur skadas eller dödas har ägaren tre år på sig att begära ersättning, och de hundägare som tagit emot ersättning i år har fått mellan 2.000 och 20.000 kronor från Trafikverket.

Den totala summan från årsskiftet och fram till slutet av juli är 2.815.448 kronor.

Händer det att djurägare fuskar och får ersättning för djur som dött på andra sätt?

– Nej det tror vi inte, det är ju lokförarna som ser påkörningarna och som rapporterar till driftsledningen när ett djur är påkört.

– Det handlar oftast om djur i rörelse, som när en hund jagar en hare, säger Maj-Britt Andersson.

Fakta / Så mycket kostar det

Djurägare har tre år på sig att begära ersättning för djur som skadats eller dödats när de blivit påköra av tåg. Den totala summan som betalas ut varierar från år till år men enligt Trafikverket kan de inte se någon tydlig ökning över tid.

Så här mycket pengar har Trafikverket betalat ut de senaste åren:

2015 5 266 000 kronor

2014 4 104 000 kronor

2013 4 488 000 kronor

2012 6 573 000 kronor

2011 4 791 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.