Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas i veckans Agenda. Foto: TT

Minister: Oroväckande och allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på rapporterna om utbrett hedersförtryck i nordöstra Göteborg. Samtidigt vill jämställdhetsminister Åsa Regnér se över lagstiftningen. ”Den har kritiserats för att vara tandlös”, säger hon.

Det är politikerna som bär skulden för att hedersförtryck kunnat bli så utbrett, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Självklart borde politiker på både lokal och nationell nivå ha tagit tag i den här frågan för länge sedan, säger hon.

Oroväckande och allvarliga

Signalerna om ett allt mer utbrett hedersförtryck är oroväckande och allvarliga, anser Alice Bah Kuhnke (MP).

– Det har rapporterats om detta under många års tid, vi har haft uppmärksammade fall, fruktansvärda fall som Fadime, och det finns fler flickor som mördats på grund av att de vill leva fria liv. Så att vi fortsatt behöver göra väldigt mycket mot hedersförtrycket – det är alldeles självklart, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

TT: Varför har politiker inte tagit tag i frågan?

– Alltför många som inte drabbas personligen vare sig vågar eller orkar ta tag i de här frågorna. Det har varit en valhänthet som varit ute i samhället i stort, men där jag menar att politiker har ett alldeles särskilt ansvar.

Att unga människor växer upp i skuggan av demokratiska fri- och rättigheter i Sverige i dag är oacceptabelt, säger Bah Kuhnke.

– Det vi alla behöver göra är att nu, fem-i-tolv, ta tag i de här frågorna. Demokratin omfattar alla oavsett var man bor i vårt land, oavsett var man själv eller ens föräldrar kommer ifrån.

Se över lagstiftningen

Men enligt statsrådskollegan Åsa Regnér har beslutsfattarna alltmer fått upp ögonen för problemen. Regeringen vill nu bland annat se över lagstiftningen om barnäktenskap, trots att den är relativt ny.

– Den har kritiserats för att vara tandlös, så dels vill vi se hur den fungerat, dels vill vi se om den ytterligare kan skärpas, säger barn- och jämställdhetsministern.

Nå män och pojkar

Åsa Regnér (S) vill också stärka de organisationer som redan arbetar mot hedersrelaterat våld, inte minst för att nå män och pojkar. Även hon konstaterar att fler vittnar om att det blivit vanligare att män i utsatta områden på olika sätt försöker inskränka flickors och kvinnors frihet.

– Men hur vi mer konkret ska göra, det återkommer vi till, säger hon med hänvisning till att regeringen i veckan presenterar en strategi om just hedersförtryck och våld mot kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.