Foto: Linus Olsson

Minst nio lastbilar i brand i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Nio lastbilar brann upp i en storbrand på en parkering vid Icas centrallager i Ytterby i Kungälv under natten till söndag.

– Bara skeletten är kvar, säger Fredrik Johansson, insatsledare i Bohus räddningstjänstförbund, till SVT Nyheter Väst.

Larmet kom till räddningstjänsten strax före klockan halv ett på natten. Bohus räddningsförbund skickade tre enheter till platsen,  från Kungälvs, Kodes och Surtes brandstationer. På Icas parkeringsplats stod då nio lastbilar i full brand.

– Det var en väldigt intensiv brand och vi har varit på plats med 20 gubbar för att släcka hela natten, säger Fredrik Johansson, insatsledare i Bohus räddningstjänstförbund, till SVT Nyheter Väst.

Under söndagsmorgonen pågick räddningsinsatsen fortfarande, men med begränsad styrka.

– Det är väldigt varmt fortfarande och vi är kvar för att säkerställa att branden inte blossar upp igen, säger Fredrik Johansson.

Det finns ingen spridningsrisk till byggnader i närheten, enligt räddningstjänsten. Under en film av branden som Facebook-kontot KungälvsNyheter publicerat kommenterar flera att de vaknat av smällar och explosioner i natt.

Tredje branden på kort tid

Detta är den tredje lastbilsbranden på bara några månader i Kungälvsområdet. Åtta lastbilar som stod parkerade intill en lastbilsverkstad i Kareby brann upp för drygt en månad sedan och samma parkering drabbades någon vecka innan av att fyra lastbilssläp började brinna.

Området vid centrallagret i Ytterby är avspärrat men man har inte kunnat påbörja den tekniska undersökningen då det fortfarande brinner.

– Vi har förhört förare som varit där. Ingen har kommit till skada som tur är, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Polisen har inlett en utredning om mordbrand.

Misstänker ni att den är anlagd?

– Eftersom vi inte vet hur den här branden har startat kan den mycket väl vara anlagd, och då gör vi alltid så att vi inleder en förundersökning om mordbrand.

Kan  det vara samma gärningsman som vid Kareby-branden? Finns det något samband?

– Ja, det går ju inte att utesluta, men det är för tidigt att säga. Vi tittar ju på de åtgärder som vi gjorde med den branden och följer den utredningen samtidigt som vi utreder detta, säger Ulla Brehm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.